Systrarna

Systrarna

VÄLJ DATUM

Under det gemensamma namnet Systrarna presenterar vi en helkväll med två operor i regi av Staffan Valdemar Holm och scenografi av Bente Lykke Møller. Två poetiska och starka berättelser om människor som drabbas hårt av livets omständigheter: Puccinis Suor Angelica och Catharina Backmans nyskrivna På andra sidan havet, baserad på Birgitta Trotzigs novell.

I den första operan möter vi syster Angelica – nunnan som ofrivilligt fått gå i kloster för att hon fött ett utomäktenskapligt barn. I den andra, fostersystrarna Siri och Iris, som skiljs åt på grund av fattigdom och svält och aldrig slutar längta och leta efter varandra.  

Båda operorna framförs av samma ensemble, med solister och damkör. 

REGI, SCENOGRAFI & LJUS 

För regi och scenografi svarar Staffan Valdemar Holm och Bente Lykke Møller. Med sitt sparsmakade och ärliga uttryck har de gjort en mängd uppmärksammade och prisade uppsättningar, bland annat på Dramaten och Kungliga Operan, och hos oss senast Aida och La Gioconda. Som så många gånger tidigare samarbetar de här med den framstående ljussättaren Torben Lendorph. 

SUOR ANGELICA  

Giacomo Puccinis Suor Angelica är en berörande, vacker opera som behandlar förlust, saknad och förlåtelse. Det är en av mycket få operor med enbart kvinnliga roller. Operan utspelar sig i ett kloster i Siena på 1600-talet, där den adliga Angelica spärrats in efter att ha fött ett utomäktenskapligt barn.  

Verket komponerades 1917 och när det var färdigt lät Puccini spela det i ett kloster där hans syster Iginia var nunna. Både musiken och handlingen gjorde djupt intryck på nunnorna, vilket Puccini såg som en bekräftelse på att han lyckats skapa den rätta klosteratmosfären. Operan hade urpremiär på Metropolitan i New York 1918.  Läs hela handlingen

PÅ ANDRA SIDAN HAVET 

”Men hon visste ju att någonstans i världen hade hon en syster-det var ett hopp. Och en dag bröt hon alltså upp från sina uppgifter i byn och från sitt liv som det hade blivit – hon bröt upp och gav sig ut för att leta efter sin syster.”
Ur Birgitta Trotzigs roman På andra sidan Havet

På andra sidan havet är en helt nyskriven opera med musik av Catharina Backman och libretto av Maria Sundqvist. Handlingen bygger på en novell av Birgitta Trotzig och det är första gången någonsin som Trotzig dramatiseras. Det är också första gången en opera av en kvinnlig tonsättare sätts upp på Storan.  

Den skånska författaren Birgitta Trotzig, som satt på stol nummer 6 i Svenska Akademien från 1993 fram till sin död 2011, skrev med ett poetiskt och intensivt språk. Hennes berättande återknyter till genrer som legender, bibliska berättelser och hymner. Så även På andra sidan havet, som är en grym saga med inslag av verklighet. Men vem var hon?

Handlingen utspelar sig i Ryssland i slutet av 1800-talet. Ett fattigt par får sitt första barn och tar samtidigt hand om ett hittebarn. De båda flickorna växer upp som systrar och är oskiljaktiga. När fadern tvingas ut i kriget adopterar modern bort den egna dottern till en välbärgad familj, i hopp om att hon ska får ett bättre liv utan fattigdom. Systrarna skiljs åt men slutar aldrig längta och leta efter varandra.

Läs hela handlingen till På andra sidan havet

Tillsammans med Malmö Stadsbibliotek fördjupar vi oss i Birgitta Trotzigs författarskap.
Se alla arrangemang  

UPPHOVSPERSONER
SUOR ANGELICA
MUSIK Giacomo Puccini 

LIBRETTO Giovacchino Forzano

PÅ ANDRA SIDAN HAVET
MUSIK Catharina Backman
LIBRETTO Maria Sundqvist
(efter en berättelse av Birgitta Trotzig)

KREATIVT TEAM
DIRIGENT Patrik Ringborg
REGI Staffan Valdemar Holm
SCENOGRAFI & KOSTYM Bente Lykke Møller  
LJUS Torben Lendorph  
PÅ SCEN
SUOR ANGELICA
SUOR ANGELICA Elin Rombo  
LA BADESSA Elisabeth Jansson 
LA ZIA PRINCIPESSA Anna Larsson 

LA SUORA ZELATRICE Mathilda Bryngelsson*
LA MEAESTRA DELLE NOVIZIE Emma Lyrén Fernandez
SUOR GENOVIEFFA Kine Sandtrø*

PÅ ANDRA SIDAN HAVET
MODERN Anna Larsson
FADERN Anton Ljungqvist 
IRIS Elin Rombo
SIRI Elisabeth Jansson 
EN JORDEGUMMA Mathilda Bryngelsson*
EN ARMÉKOMMISARIE Ola Heinpalu*
ARMÉKOMMISARIENS FRU Ella Morin*
UNGA IRIS Klara Wemnér
UNGA IRIS Selma Olsson

Malmö Operaorkester
*Masterstudenter i musikdramatik i samarbete med Musikhögskolan i Malmö

Senza Mama

Elin Rombo och Malmö Operaorkester bjuder på ett smakprov ur Syster Angelica, Puccini - Senza Mama. 

Spotify

Lyssna på våra favoriter ur Sour Angelica.