Under det gemensamma namnet Systrarna presenterar vi en kväll med två enaktsoperor. Två poetiska och starka berättelser om människor som drabbas hårt av livets omständigheter: Puccinis Suor Angelica och Catharina Backmans nyskrivna På andra sidan havet. 

I den första operan möter vi syster Angelica – nunnan som ofrivilligt fått gå i kloster för att hon fött ett utomäktenskapligt barn. I den andra, fostersystrarna Siri och Iris, som skiljs åt på grund av fattigdom och svält och aldrig slutar längta och leta efter varandra.  

Båda operorna framförs av samma ensemble, med solister och damkör. 

REGI, SCENOGRAFI & LJUS 

För regi och scenografi svarar Staffan Valdemar Holm och Bente Lykke Møller. Med sitt sparsmakade och ärliga uttryck har de gjort en mängd uppmärksammade och prisade uppsättningar, bland annat på Dramaten och Kungliga Operan, och hos oss senast Aida och La Gioconda. Som så många gånger tidigare samarbetar de här med den framstående ljussättaren Torben Lendorph. 

SUOR ANGELICA  

Giacomo Puccinis Suor Angelica är en berörande, vacker opera som behandlar förlust, saknad och förlåtelse. Det är en av mycket få operor med enbart kvinnliga roller. Operan utspelar sig i ett kloster i Siena på 1600-talet, där den adliga Angelica spärrats in efter att ha fött ett utomäktenskapligt barn.  

Verket komponerades 1917 och när det var färdigt lät Puccini spela det i ett kloster där hans syster Iginia var nunna. Både musiken och handlingen gjorde djupt intryck på nunnorna, vilket Puccini såg som en bekräftelse på att han lyckats skapa den rätta klosteratmosfären. Operan hade urpremiär på Metropolitan i New York 1918.  

Läs hela handlingen till Sour Angelica

PÅ ANDRA SIDAN HAVET 

På andra sidan havet är en helt nyskriven opera med musik av Catharina Backman och libretto av Maria Sundqvist. Handlingen bygger på en novell av Birgitta Trotzig och det är första gången någonsin som Trotzig dramatiseras. Det är också första gången en opera av en kvinnlig tonsättare sätts upp på Storan.  

Den skånska författaren Birgitta Trotzig, som satt på stol nummer 6 i Svenska Akademien från 1993 fram till sin död 2011, skrev med ett poetiskt och intensivt språk. Hennes berättande återknyter till genrer som legender, bibliska berättelser och hymner.  Så även På andra sidan havet, som är en grym saga med inslag av verklighet. 

Handlingen utspelar sig i Ryssland i slutet av 1800-talet. Ett fattigt par får sitt första barn och tar samtidigt hand om ett hittebarn. De båda flickorna växer upp som systrar och är oskiljaktiga. När fadern tvingas ut i kriget adopterar modern bort den egna dottern till en välbärgad familj, i hopp om att hon ska får ett bättre liv utan fattigdom. Systrarna skiljs åt men slutar aldrig längta och leta efter varandra.

Läs hela handlingen till På andra sidan havet

UPPHOVSPERSONER
SOUR ANGELICA
MUSIK 
Giacomo Puccini 

LIBRETTO Giovacchino Forzano

PÅ ANDRA SIDAN HAVET
MUSIK 
Catharina Backman
LIBRETTO Maria Sundqvist
(efter en berättelse av Birgitta Trotzig)

KREATIVT TEAM
DIRIGENT Patrik Ringborg
REGI Staffan Valdemar Holm
SCENOGRAFI & KOSTYM Bente Lykke Møller  
LJUS Torben Lendorph  
ROLLER
SOUR ANGELICA & IRIS/HITTEBARNET Elin Rombo  
LA BADESSA & SIRI/DEN FÖRSTFÖDDA Elisabeth Jansson 
LA ZIA PRINCIPESSA/MAMMAN Anna Larsson 
FADERN Anton Ljungqvist  
Malmö Operaorkester

Senza Mama

Elin Rombo och Malmö Operaorkester bjuder på ett smakprov ur Syster Angelica, Puccini - Senza Mama. 

Spotify

Lyssna på våra favoriter ur Sour Angelica.