Barberaren i Sevilla

VÄLJ DATUM

NYHET! Vi streamar föreställningen 20 och 29 mars. 
20 mars kl 16 Köp biljett
29 mars kl 19 Köp biljett
Pris: 100 kr per sällskap (max 15 personer)

___________________________________________

I denna uppsättning av Barberaren i Sevilla, hämtad från operafestivalen i Glyndebourne, är det tydligt varför den blivit en av de mest älskade operorna – humorn, auktoritetstrotset och de kända melodierna. Men det började med en blodig näsa, en envis katt och en kör av buanden.  

Gioacchino Rossinis opera Barberaren i Sevilla är en av de mest sedda, älskade och nynnade operorna någonsin. Full av humor berättar den en historia om hur ung kärlek besegrar dumhet och girighet. Men det är en komedi med en dramatisk  förhistoria. Det som nu är en älskad klassiker var ingen succé vid urpremiären 1816 på Teatro  Argentina i Rom.   

FRÅN KATASTROF TILL TRIUMF 

Gioacchino Rossini var nervös. Hans nya opera, enligt legenden skriven på bara 19 dagar,  baserades  på  Beaumarchais pjäs Barberaren i Sevilla. Rossini kallade  dock  sin opera  Almaviva, eftersom hans  äldre  kollega  Giovanni Paisiello  redan skrivit en opera på temat och inte alls var förtjust över konkurrensen. Namnbytet lugnade dock inte Paisiellos anhängare, som uppmuntrade (och möjligen betalda) av kompositören fyllde operahuset.  

Det blir en total  katastrof. En av sångarna  snubblar på en scenlucka och får spela med blodig näsa. En katt vandrar in på scenen och vägrar gå därifrån. Kvällen slutar med att publiken buar och skanderar “Paisiello!  Paisiello!”.   

Rossini såg aldrig den andra föreställningen. För att slippa ytterligare hånfulla buanden stannade han hemma. När en stor skara skränande människor samlades utanför hans hus på kvällen gömde han sig i stallet. Men snart gick det upp för honom att det faktiskt var hyllningar och jubel han hörde. 

Barberarens triumftåg över världen kunde börja. Den milda galenskapen, humorn, auktoritetstrotset och de sprittande glada melodierna gör den till en av de mest spelade operorna i världen, oemotståndlig för publik i alla åldrar.  

HANDLINGEN I KORTHET 

Den unge greve Almaviva  är förälskad i Rosina. Han tar kontakt med henne under  det  falska namnet  Lindoro, säger att han är en fattig student och får veta att hans känslor är besvarade.  Hon vaktas  dock  noga  av sin gamle förmyndare, doktor  Bartolo, som själv  vill gifta sig med henne.  Almaviva och hans vän,  barberaren Figaro,  gör allt de kan för att lura  Bartolo.  Och naturligtvis får de unga älskande varandra i slutet. 

Läs hela handlingen

GIOACCHINO ROSSINI 

Om man söker på Barberaren i Sevilla på Internet Movie Data  Base  får man över 70 000 träffar. Det är ingen överdrift  att säga att Rossinis musik har hörts av de allra flesta människorna i världen med tillgång till  film eller tv.  

Han var oerhört produktiv och  skrev  ett 40-tal operor, den första när han var 18. Han drog sig tillbaka från  operakomponerandet vid  37, hyllad och älskad, och ägnade sig därefter  till stor del  åt att uppfinna maträtter och, senare i livet, hålla uppmärksammade salonger dit tidens rika och begåvade slogs för att få  komma.   

Gioacchino  Rossini dog i Paris 1868. Han efterlämnade en stor förmögenhet som bland annat gick till att  bygga ett hem för fattiga musiker. 4 000 människor kom på hans begravning. 

Vill du veta mer om Rossini rekommenderar vi Sveriges Radios Klassikerpodden, som ägnat ett helt avsnitt åt kompositören. 

Lyssna på Klassikerpodden om Rossini 

REGISSÖR OCH SOLISTER

För regin svarar den prisade engelska regissören Annabel Arden. Hon är en av medgrundarna till berömda Théâtre de Complicité och arbetar på operahus som Covent Garden, Engelska Nationaloperan, Liceu i Barcelona, Wales nationalopera och Houston Grand Opera.  

I huvudrollerna ser vi tre uppmärksammade solister som regelbundet sjunger på världens stora operascener: den  sydafrikanske tenoren Levy  Sekgapane, tysk-italienska mezzosopranen Theresa Krontahler och österrikiska barytonen Rafael Fingerlos.

Erbjudande från våra vänner på Glyndebourne

Vi har kunnat glädjas åt både En midsommarnattsdröm och nu Barberaren i Sevilla i samarbete med Glyndebourne. Nu erbjuder de dig 25% rabatt så att du kan ta del av deras produktioner via deras streamingtjänst. 
Se utbudet på Encore
Din rabattkod: MALMO22ENCORE
Koden fungerar endast på dator, ej mobil. 

UPPHOVSPERSONER
MUSIK Gioacchino Rossini
LIBRETTO Cesare Sterbini
KREATIVT TEAM
DIRIGENT Alexander Joel, assisterande dirigent David Niemann
REGI Annabel Arden
SCENOGRAFI Joanna Parker 
KOSTYM Joanna Parker
KOREOGRAFI ORIGINALUPPSÄTTNING Toby Sedgwick
KOREOGRAFI NYUPPSÄTTNING Maxime Nourissat
LJUS NYUPPSÄTTNING Simon Corder
PÅ SCEN
GREVE ALMAVIVA Levy Sekgapane  
FIGARO Rafael Fingerlos  
ROSINA Theresa Kronthaler

BASILIO Christophoros Stamboglis
BARTOLO Daniel Giuglianini
BERTA Elin Eriksson

Skådespelare
Maxime Nourissat
Pelle Ask
Jacob Danielsson
Joaquin Cozzetti 

Malmö Operas herrkör
Malmö Operaorkester

 

Lyssna på Spotify

Här har vi har samlat våra favoriter ur Barberaren i Sevilla. 

Filmer & smakprov

Malmö Operaorkester spelar ouvertyren i Barberaren i Sevilla. 

Se smakprov från operafestivalen i Glyndebourne. 

© Glyndebourne Productions Ltd   

© Glyndebourne Productions Ltd Photo: Bill Cooper 
IL BARBIERE DI SIVIGLIA is a Glyndebourne production

Föredrag med Lasse Walldov

Galna berättelser och underbara musikillustrationer om Rossinis mästerverk!
Se var du kan höra Lasse Walldov!

 

Levy Sekgapane

Intervju med Levy Sekgapane