Sound of Music är världens kanske mest kända musikal, älskad av generationer. Med sina många välkända hits är det en berättelse för alla åldrar om musikens glädje, om att hitta sin väg i livet och att våga stå upp mot orättvisor.
På ytan kan Sound of Music verka vara en söt bagatell, en musikal om en bekymmerslös ung kvinna som är lite för sprallig för klosterlivet och i stället vinner en mans hjärta med hjälp av sång och musik. Men Sound of Music är mycket mer än så.
Historien handlar i botten om människovärde och att våga stå upp mot orättvisor. Marias revolt skyms måhända av att den sker med hjälp av musik och glädje, men det är hon som driver handlingen framåt och protesterar mot klostrets strikta rutiner och Georg von Trapps hårda disciplin. Hon tvekar inte heller att sluta upp bakom Georgs aversion mot nazismens förtryck.
ODÖDLIG MUSIK
Musikalen, med musik och sångtexter av den välkända duon Rodgers och Hammerstein, blev framgångsrik redan vid urpremiären på Broadway 1959. Det stora genombrottet kom med filmen från 1965 med Julie Andrews som Maria och Christopher Plummer som von Trapp. Den anses än i dag vara filmhistoriens största musikalsuccé.
Den odödliga musiken har framförts om och om igen av stjärnor som Shirley Bassey, John Coltrane och Lady Gaga – ett pärlband av klassiker som Do Re Mi, My favorite things och Edelweiss. Lyssna på vår Spotifylista
I vår uppsättning ser vi Frida Modén Treichl som Maria och Michael Jansson som Georg von Trapp. För regin svarar Heinrich Christensen, som senast i Malmö satte upp Monicas vals på Malmö Stadsteater.
HANDLING
Maria är en ung novis på ett kloster i Salzburg i 1930-talets Österrike. Hon har svårt för klostrets strikta rutiner och abedissan ber henne fundera på om hon verkligen passar för ett liv i lydnad. Hon får i stället arbete som guvernant i familjen von Trapp, där marinofficeren Georg är änkling med sju barn. Maria upptäcker snabbt att fadern uppfostrar barnen med militär disciplin snarare än kärlek.
Med hjälp av sång och musik vinner hon barnens hjärtan och så småningom smälter även Georg för hennes smittsamma glädje och charm. Han lämnar sin tilltänkta fru, den snobbiga grevinnan Elsa Schraeder, och gifter sig med Maria.
Strax efter bröllopet tågar nazisterna in i landet. Georg vill inte slåss på Tysklands sida i det kommande kriget. Han vägrar delta i firandet av maktövertagandet, något som inte ses med blida ögon av nazisterna och de österrikare som vill vara en del av Tredje riket.
Under en sångfestival, där familjen uppträder tillsammans, lyckas de fly. Medan nunnorna uppehåller förföljarna, vandrar Georg, Maria och barnen över bergen till det neutrala Schweiz.
VERKLIGHETSBAKGRUND
Musikalmanuset bygger på Maria von Trapps memoarer från 1949: The Story of the Trapp Family Singers. Även om detaljer i handlingen skiljer sig från verkligheten så är historien i det stora hela sann.
Precis som i musikalen, var verklighetens Maria novis i ett nunnekloster men passade inte in och blev i stället guvernant i familjen von Trapp, där fadern Georg var änkling med sju barn. Det stämmer också att de gifte sig, att den mycket musikaliska familjen uppträdde tillsammans och att de vid nazisternas intåg flydde över bergen. Läs mer om verklighetens Maria