Sound of Music är världens kanske mest kända musikal, älskad av generationer. Med sina många välkända hits är det en berättelse för alla åldrar om musikens glädje, om att hitta sin väg i livet och att våga stå upp mot orättvisor. 

På ytan kan The Sound of Music verka vara en söt bagatell, en musikal om en bekymmerslös ung kvinna som är lite för sprallig för klosterlivet och i stället vinner en mans hjärta med hjälp av sång och musik. Men The Sound of Music är mycket mer än så.  

Historien handlar i botten om människovärde och att våga stå upp mot orättvisor. Marias revolt skyms måhända av att den sker med hjälp av musik och glädje, men hon följer alltid sitt hjärta och går sin egen väg. Hon har svårt för klostrets strikta rutiner och gör allt för att sätta stopp för Georg von Trapps hårda disciplin. Hon tvekar inte heller att sluta upp bakom Georgs aversion mot nazismens förtryck. 

ODÖDLIG MUSIK 

Musikalen, med musik och sångtexter av den välkända duon Rodgers och Hammerstein, blev framgångsrik redan vid urpremiären på Broadway 1959. Det stora genombrottet kom med filmen från 1965 med Julie Andrews som Maria och Christopher Plummer som von Trapp. Den anses än i dag vara filmhistoriens största musikalsuccé. 

Den odödliga musiken har framförts om och om igen av stjärnor som Shirley Bassey, John Coltrane och Lady Gaga – ett pärlband av klassiker som Do Re Mi, My Favorite Things och Edelweiss.

I vår uppsättning ser vi Frida Modén Treichl som Maria och Michael Jansson som Georg von Trapp. För regin svarar Heinrich Christensen, som senast i Malmö satte upp Monicas vals på Malmö Stadsteater. 

HANDLING 

Maria genomgår en prövotid som postulant på Nonnbergklostret i Salzburg i 1930-talets Österrike. Hon hoppas bli accepterad som novis, men hon har svårt för klostrets strikta rutiner och abbedissan ber henne fundera på om hon verkligen passar för ett liv i lydnad.

Hon beordras att lämna klosterlivet en tid, för att arbeta som guvernant i familjen von Trapp, där sjöofficeren Georg är änkling med sju barn. Maria upptäcker snabbt att fadern uppfostrar barnen med militär disciplin snarare än kärlek. 

Med hjälp av sång och musik vinner hon barnens hjärtan och så småningom smälter även Georg för hennes smittande glädje och charm. När det står klart att Georg och hans tilltänka fru, grevinnan Elsa Schraeder, har starka politiska meningsskiljaktigheter, bryts förlovningen och Georg gifter sig med Maria. 

Strax efter bröllopet tågar nazisterna in i landet. Georg vill inte slåss på Tysklands sida i det kommande kriget. Han vägrar delta i firandet av maktövertagandet, något som inte ses med blida ögon av nazisterna och de österrikare som vill vara en del av Tredje riket. 

Under en sångfestival, där familjen uppträder tillsammans, lyckas de fly. De tar sin tillflykt till klostret och nunnorna hjälper familjen att gömma sig undan nazisterna. Georg, Maria och barnen vandrar till slut över bergen för att söka skydd i det neutrala Schweiz. 

VERKLIGHETSBAKGRUND 

Musikalmanuset bygger på Maria von Trapps memoarer från 1949: The Story of the Trapp Family Singers. Även om detaljer i handlingen skiljer sig från verkligheten så är historien i det stora hela sann.  

Precis som i musikalen, var verklighetens Maria novis i ett nunnekloster men passade inte in och blev i stället guvernant i familjen von Trapp, där fadern Georg var änkling med sju barn. Det stämmer också att de gifte sig, att den mycket musikaliska familjen uppträdde tillsammans och att de vid nazisternas intåg flydde över bergen. Läs mer om verklighetens Maria 

”Jag ryser av lika ljuvlig som verklig skräck”
​​​​​Hanna Höglund, Expressen

”En reservationslös injektion av do re mi-lycka”
Kristina Lindquist, DN

Läs alla recensioner här

UPPHOVSPERSONER OCH KREATIVT TEAM

​MUSIK Richard Rodgers 
SÅNGTEXTER Oscar Hammerstein II
MANUS Howard Lindsay och Russel Crouse
​(efter The Trapp Family Singers av Maria Augusta Trapp)
SVENSK ÖVERSÄTTNING MANUS Mari Götesdotter och Heinrich Christensen
SVENSK ÖVERSÄTTNING SÅNGTEXTER Lars Sjöberg

REGI Heinrich Christensen
KOSTYM Helle Damgård 
SCENOGRAFI Steffen Aarfing
LJUS Mathias Hersland
KOREOGRAFI Miles Hoare
LJUD Joel Bexelius
DIRIGENT Josef Rhedin

Sound of Music presenteras efter överenskommelse med Concord Theatrical Ltd för The Rodgers & Hammerstein Organization.

PÅ SCEN
 
Sången som enar och befriar

Sången som enar och befriar