Sound of Music Malmö Opera

The Sound of Music

Sound of Music är världens kanske mest kända musikal, älskad av generationer. Med sina många välkända hits är det en berättelse för alla åldrar om musikens glädje, om att hitta sin väg i livet och att våga stå upp mot orättvisor. 

På ytan kan Sound of Music verka vara en söt bagatell, en musikal om en bekymmerslös ung kvinna som är lite för sprallig för klosterlivet och i stället vinner en mans hjärta med hjälp av sång och musik. Men Sound of Music är mycket mer än så.  

Historien handlar i botten om människovärde och att våga stå upp mot orättvisor. Marias revolt skyms måhända av att den sker med hjälp av musik och glädje, men hon följer alltid sitt hjärta och går sin egen väg. Hon har svårt för klostrets strikta rutiner och gör allt för att sätta stopp för Georg von Trapps hårda disciplin. Hon tvekar inte heller att sluta upp bakom Georgs aversion mot nazismens förtryck. 

ODÖDLIG MUSIK 

Musikalen, med musik och sångtexter av den välkända duon Rodgers och Hammerstein, blev framgångsrik redan vid urpremiären på Broadway 1959. Det stora genombrottet kom med filmen från 1965 med Julie Andrews som Maria och Christopher Plummer som von Trapp. Den anses än i dag vara filmhistoriens största musikalsuccé. 

Den odödliga musiken har framförts om och om igen av stjärnor som Shirley Bassey, John Coltrane och Lady Gaga – ett pärlband av klassiker som Do Re Mi, My favorite things och Edelweiss. Lyssna på vår Spotifylista 

I vår uppsättning ser vi Frida Modén Treichl som Maria och Michael Jansson som Georg von Trapp. För regin svarar Heinrich Christensen, som senast i Malmö satte upp Monicas vals på Malmö Stadsteater. 

HANDLING 

Maria är en ung novis på ett kloster i Salzburg i 1930-talets Österrike. Hon har svårt för klostrets strikta rutiner och abedissan ber henne fundera på om hon verkligen passar för ett liv i lydnad. Hon får i stället arbete som guvernant i familjen von Trapp, där marinofficeren Georg är änkling med sju barn. Maria upptäcker snabbt att fadern uppfostrar barnen med militär disciplin snarare än kärlek.  

Med hjälp av sång och musik vinner hon barnens hjärtan och så småningom smälter även Georg för hennes smittande glädje och charm. Han lämnar sin tilltänkta fru, den snobbiga grevinnan Elsa Schraeder, och gifter sig med Maria. 

Strax efter bröllopet tågar nazisterna in i landet. Georg vill inte slåss på Tysklands sida i det kommande kriget. Han vägrar delta i firandet av maktövertagandet, något som inte ses med blida ögon av nazisterna och de österrikare som vill vara en del av Tredje riket. 

Under en sångfestival, där familjen uppträder tillsammans, lyckas de fly. Medan nunnorna uppehåller förföljarna, vandrar Georg, Maria och barnen över bergen till det neutrala Schweiz. 

VERKLIGHETSBAKGRUND 

Musikalmanuset bygger på Maria von Trapps memoarer från 1949: The Story of the Trapp Family Singers. Även om detaljer i handlingen skiljer sig från verkligheten så är historien i det stora hela sann.  

Precis som i musikalen, var verklighetens Maria novis i ett nunnekloster men passade inte in och blev i stället guvernant i familjen von Trapp, där fadern Georg var änkling med sju barn. Det stämmer också att de gifte sig, att den mycket musikaliska familjen uppträdde tillsammans och att de vid nazisternas intåg flydde över bergen. Läs mer om verklighetens Maria 

UPPHOVSPERSONER OCH KREATIVT TEAM

​MUSIK Richard Rodgers 
SÅNGTEXTER Oscar Hammerstein II
MANUS Howard Lindsay och Russel Crouse
​(efter The Trapp Family Singers av Maria Augusta Trapp)
SVENSK ÖVERSÄTTNING MANUS Mari Götesdotter och Heinrich Christensen
SVENSK ÖVERSÄTTNING SÅNGTEXTER Lars Sjöberg

REGI Heinrich Christensen
KOSTYM Helle Damgård 
SCENOGRAFI Steffen Aarfing
LJUS Mathias Hersland
KOREOGRAFI Miles Hoare
LJUD Joel Bexelius
DIRIGENT Josef Rhedin

Sound of Music presenteras efter överenskommelse med Concord Theatrical Ltd för The Rodgers & Hammerstein Organization.

ROLLER
Maria Frida Modén Treichl
Georg von Trapp Michael Jansson
Max Detweiler Jonas Schlyter  
Elsa Schraeder Sara Lehmann  
Rolf Gruber Oscar Pierrou Lindén  
Frau Schmidt Evamaria Björk  
Franz Erik Gullbransson  
Abbedissan Gunilla Backman
Syster Berthe Ester Hedlund
Syster Margaretta Lotte Ohlander
Syster Sophia Kerstin Hilldén

Herr Zeller Daniel Eriksson
Liesl Åsa Sjöblom  

BARNROLLER
Friedrich Melker Teige Wickenberg/Gustav Sonesson/Max Liljedahl
Louisa Sonja Holm/Siri Amundsen/Emilia Helm
Kurt Nohelia Cristianson/Ella Hybinette Ermedahl/Milton Felländer
Brigitta Smilla Dellgran Fejgin/Alice Jönsson/Ella Strandberg
Marta Matilda Gross/Thia Skogmar/Klara Wemnér
Gretl Selma Olsson/Lisa Alonso Bram/Märta Remlén

ENSEMBLE
US = understudy/ersättare
Daniel Eriksson (US von Trapp)
Kerstin Hilldén (US Maria)
Erik Gullbransson (US Max Detweiler)
Ester Hedlund (US Elsa Schraeder)
Hjalmar Freij (US Rolf Gruber)
Laine Quist (US Frau Schmidt)
Fredrik Sjöstedt (US Franz)
Lotte Ohlander (US Abbedissan)
Kajsa Petersson (US Liesl)
Tommy Englund (US Herr Zeller)
Hanna Carlbrand
Jakob Walleberg
Leila Jung
Marcus Elander
Tova Sebek
Thomas Hildebrandt/Jonas Samuelsson
Björn Broström/Max Schöning
Danka Milačić/Ethel Schelin
ÖVRIGA MEDVERKANDE
 

Matilda Gross spelar Marta i familjen von Trapp och berättar om hur det känns att vara med i Sound of Music för andra gången - och bjuder på ett litet musikaliskt smakprov.

Vill du se mer? Här samlar vi alla filmer om Sound of Music.

Kostymskisser

Skisser av kostymdesigner Helle Damgård.

Kostymskiss Sound of Music
Kostymskiss Sound of Music
Kostymskiss Sound of Music
Kostymskiss Sound of Music
Kostymskiss Sound of Music
Kostymskiss Sound of Music
Kostymskiss Sound of Music
Kostymskiss Sound of Music

Sound of Music på Spotify

Sound of music har inspirerat otaliga musiker till att göra covers på sånger från musikalen. Lyssna på några av dem i vår Spotifylista. 

Sången som enar och befriar