Sången som enar och befriar

Familjen von Trapp hotades av den nazistiska regimen, men med sångens hjälp tog de sig till frihet. På många håll i världen finns exempel på den gemensamma sångens enande och obändiga kraft, som protest mot förtryck och som ett sätt att bana vägen till frihet och självständighet. 

Den sjungande revolutionen  

I maj 1988 började en samling människor sjunga som en protest mot Sovjets ockupation av Estland. Aktionen spreds, och snart sjöng hundratusentals estniska invånare tillsammans ut sin nationella stolthet. 1991 ledde den sjungande revolutionen till Estlands självständighet, och det estniska folket kunde äntligen fritt sjunga sin nationalsång.   

Estlands nationalsång Mu Isamaa (Mitt fädernesland, min lycka och glädje) 

Den underjordiska järnvägen  

Att öppet prata om frihet var otänkbart, men texterna i många av de spirituals som slavarna sjöng handlade indirekt om flykt, till exempel Steal away to JesusBound for the land of Canaan betydde att målet var det förlovade landet Canada. Det påstås också att sångerna användes som ett sätt att kommunicera när det var dags att fly. 

2019 gjordes en film om Harriet Tubman, en av den underjordiska järnvägens mest legendariska konduktörer, och i maj 2021 släpps en tv-serie om The Underground Railroad. 

Steal away to Jesus 

 

Bound for the land of Canaan 

Fångarnas kör  

Giuseppe Verdis opera Nabucco bygger på en biblisk berättelse där deporterade judar sjunger om sitt vackra, förlorade hemland: ”O mia Patria si bella e perduta!” När operan hade premiär 1842 var Italien ett splittrat land, och alla förstod att Fångarnas kör egentligen var en kampsång för enandet av deras eget, sargade land. 

Va, pensiero, sull’ali dorate  

Sången som tystades av giljotinen  

Under franska revolutionen fick nunnor som avsade sig sin tro behålla livet, men de 16 systrarna i karmelitorden höll fast vid sina löften, och sjungande Salve Regina fördes de till sin avrättning, Den skriande folksamlingen tystnade när de sjungande nunnorna med högburet huvud en efter en leddes till giljotinen, tills det slutligen blev helt tyst.   

Operan Dialogues des Carmélites av Francis Poulenc bygger på händelserna 1794. Den som törs kan lyssna på slutscenen här:  

Do you hear the people sing?  

Hösten 2019 sjöng tusentals studenter i Hong Kong tillsammans för att protestera mot Kinas stora inflytande. Sången Do you hear the people sing från musikalen Les Misérables förbjöds i Hong Kong men kunde inte tystas, utan lever kvar som inofficiell kampsång.  

Den Fria Kören  

Körsång blev en stor del av de gatuprotesterna som bröt ut i Belarus i samband med presidentvalet i augusti 2020. Den Fria Kören kan samlas med bara en timmes varsel och dyka upp på ett torg, i tunnelbanan eller i ett köpcentrum för att sjunga patriotiska hymner och kampsånger. Deras signatur är den belarusiska sången Kämpa för moderlandet.  

 

Hela spellistan

 

Tillbaka till Sound of Music