Operan Parken från 1992 är löst baserad på Shakespeares En midsommarnattsdröm. Fruktbarhetsgudarna Oberon och Titania anländer till en park i en modern storstad för att åter lära de stressade nutidsmänniskorna att njuta av erotik, sensualitet och poesi. Operan är skriven av Hans Gefors, som är en av Sveriges mest framstående operatonsättare och Botho Strauss, Tysklands främsta moderna dramatiker.

Lustspelets blandning av klassisk mytologi och engelsk folklore blir här en tragikomisk historia om vår själsligt och sinnligt omintetgjorda samtid. Shakespeare var inte pryd när det gällde mänskligt beteende. Det kan man inte heller säga om Strauss. Librettot är tillspetsat, som Strauss skriver i pjäsens förord är rollfigurerna och handlingen »ockuperade och förflyttade, uttagna och utlurade ur Shakespeares atmosfär«.

Strauss flyttade historien från en skog vid Athen till en park i en modern storstad. Hit anländer fruktbarhetsgudarna Oberon och Titania från en avlägsen planet. Gudaparet vill ge människorna erotisk njutning, sensualitet och poesi och samtidigt fira sitt silverbröllop. Dagens frustrerade par i yngre medelåldern (Shakespeares antika ungdomar) inser dock inte Eros makt utan skriker högt när det hemlösa kungaparet blottar sig. Oberon tar hjälp av Cyprian (Shakespeares Puck), en konstnär som täljer kärleksamuletter. Men hjälper verkligen magi i vår hektiska och kärleksbefriade värld?

PRODUKTIONSTEAM

Scenografi: Jens Kilian
Kostym: Mathias Clason
Ljus: Andreas Fuchs
Regi: Vera Nemirova
Dirigent: Patrik Ringborg

ROLLER

Oberon: Eric Greene 
Titania: Hege Gustava Tjønn
Cyprian: Zoltán Nyári 
Helen: Line Juul Andersen*
Georg: Torstein Fosmo*
Wolf: Carl Ackerfeldt
Helma: Susanna Stern
Erstling: Bengt Krantz
Höfling: Stefan Dahlberg
Flickan: Eir Inderhaug
Fabelsonen: Daniel Carlsson
Kille 1 Johan Palmqvist
Kille 2 Tobias Nilsson
Kille 3 Eric Roos

Malmö Operaorkester

 

* Mastersutbildning i musikdramatik i samarbete med Musikhögskolan i Malmö

Rekommenderad ålder: från gymnasiet och uppåt

Skolbiljetter
Begränsat antal biljetter på vardagar tisdagar - torsdagar.

Pris: 70 kr

Frågor och bokningar via skolombud@malmoopera.se alt
040-20 85 00

 

INFÖR BESÖKET

Upplevelsen blir mycket bättre om man är väl förberedd och vet vad som ska hända när man kommer till teatern. Även en liten kort genomgång gör skillnad, så ge gärna dig och dina elever en liten stund innan ni kommer till oss.

• Låt er inspireras! Här på hemsidan finns handlingen och ofta bilder, filmklipp och inspirationsmaterial som ni kan använda er av.

• 45 minuter innan föreställningen börjar har vi en introduktionskvart i övre foajén. Ta gärna med dig dina elever och lyssna på den.

• Kom i god tid så att ni hinner anmäla er, hänga in ytterkläderna i garderoben och göra toalettbesök.

• Anmäl er hos foajévärden när ni kommer. Värden, som du hittar vid disken till höger om Thaliastatyn i nedre foajén, hänvisar er till era platser och svarar på frågor. I salongen är det du som lärare som har ansvaret. (Skulle det bli stökigt och du behöver stöd finns värdarna i foajén.)

• Om du går med elever som inte är vana teaterbesökare och kan det vara bra att gå igenom hur det fungerar vid ett teaterbesök (se nedan).

• Om du har frågor eller funderingar kring ert besök eller önskar material som affischer och flyers, tveka inte att höra av dig.

 

UNDER BESÖKET

• Det finns inga krav på klädsel. Kom som ni är! Häng av er ytterkläderna i garderoben, det kostar ingenting.

• En klocka ringer i foajén när det är dags att gå in och sätta sig i salongen. Första ringningen är 15 min innan föreställningen börjar.

• Gå på toaletten innan föreställningen eller i pausen. Att springa ut och in i salongen stör andra besökare och inte minst artisterna på scenen – de ser allt som händer i publiken.

• Mobiltelefoner ska vara avstängda under föreställning. Skärmljuset kan vara störande och även om ljudet är avstängt kan vår elektroniska utrustning påverkas.

• Man får inte fotografera eller spela in under föreställning. Det beror dels på att det stör, men det handlar också om upphovsrätt till musik, kostym, scenografi med mera.

• Måste man vara helt tyst under föreställningen? Man får så klart inte sitta och prata, men publikens reaktioner är viktiga för ensemblen på scenen. Reagera gärna på det som händer men använd ditt sunda förnuft och visa hänsyn till andra besökare i salongen.

 

Kalender för Parken

maj 2018
Lördag 5 Maj 18:00 Parken Laddar...
Fredag 11 Maj 19:00 Parken Laddar...
Söndag 13 Maj 18:00 Parken Laddar...
Torsdag 17 Maj 19:00 Parken Laddar...
Onsdag 30 Maj 19:00 Parken Laddar...
juni 2018
Lördag 2 jun 18:00 Parken Laddar...