Giacomo Puccinis La bohème är en av de stora operaklassikerna. Historien om de fattiga, unga bohemerna bjuder på romantik, dramatik, stora känslor och alldeles, alldeles underbar musik.

Sex ungdomar lever bohemliv i 1800-talets Paris: En poet, en konstnär, en filosof, en musiker, en sömmerska och en sångerska. De har stora tankar om de sköna konsterna och den romantiska kärleken och drömmer om ett liv där de kan älska och skapa i frihet.

Men den grå verkligheten ser inte riktigt ut som deras rosenskimrande luftslott. De får ingenting sålt och är i själva verket luspanka. De bor torftigt och kallt. Hur ska de få pengar till mat och hyra? Och hur ska de få kärleken att överleva genom hunger, misär och sjukdom? De korta stunderna av inspirerat skapande, nyförälskelse och lyckligt festande får snart ge vika för livets realiteter och den tragedi som oundvikligen närmar sig.

Vår turnéversion regisseras av Sara Cronberg som nyligen belönats med Thalia-priset och pris från Svenska Teaterkritikers förening. Franciska Zahles kostymer andas 1800-tal men för samtidigt tankarna till nutidens konstnärliga bohemer. Hon designar också scenografin, där Bombina Bombast tillför ljus och konstfulla projektioner.

UPPHOVSPERSONER
MUSIK Giacomo Puccini
LIBRETTO Giuseppe Giacosa, Luigi Illica

SVENSK ÖVERSÄTTNING Boel Adler
KAPELLMÄSTARE & MUSIKALISKT ARRANGEMANG Annika Bjelk
REGI Sara Cronberg
SCENOGRAFI & KOSTYMDESIGN Franciska Zahle
KOREOGRAFI Melker Sörensen
LJUS & VIDEO Bombina Bombast

PÅ SCEN
MIMÌ Elin Eriksson
RODOLPHE Tigran Hakobyan
MUSETTE  Ella Morin
MARCEL David Risberg
COLLINE Magnus Lindegård
SCHAUNARD Sebastian Durán
ALCINDORO/BENOÎT Staffan Liljas

ORKESTER
PIANO Annika Bjelk
CELLO John Löfgren
VIOLIN Inga Zeppezauer

Foto: Jonas Persson

La bohéme
La bohéme
La bohéme
La bohéme
La bohéme
La bohème
La bohéme
La bohéme
La bohéme
La bohéme

”Stort om vänskap och uppoffring”

Matti Edén, Sydsvenskan

”Intensitet och glöd”

Mattias Gejrot, Kristianstadsbladet