Kseniia Proshina

Kseniia Proshina

Sopranen Kseniia Proshina har studerat i Ryssland för professor Raisa Gladkova och på Italienska Accademia Lirica Santa Croce i Trieste för professor Alessandro Svab.

Som del av studierna sjöng hon huvudrollerna i Rimsky-Korsakovs Snöflickan och Molchanovs Här är gryningarna stilla samt Gilda i Rigoletto, Adina i Kärleksdrycken och Susanna i Figaros bröllop. 2019 antogs hon till Akademien vid Nationaloperan i Paris.

Säsongen 2021/22 framträdde hon på operahusen i Paris och Dijon i flera produktioner, bland annat Figaros bröllop, Poppeas kröning och Parsifal. Hon har också gjort titelrollen i Zaide i Rennes och Nantes samt Romilda i Xerxes och Tsarinnan av Shemakha i Guldtuppen på Komische Oper i Berlin.

Kseniia har vunnit priser i flera sångtävlingar, bl a Hramov-tävlingen i Samara, Toti del Monte i Treviso och Francesco Vinas i Barcelona. 2020 vann hon Grand Prix i Internationella Gianluca Campochiaro-tävlingen i Teatro Massimo di Bellini i Catania. 

Säsongen 2022/23 sjöng hon den kvinnliga huvudrollen i Roméo et Juliette här på Malmö Opera och säsongen 2024/25 är hon tillbaka som Musetta i La bohème.

Föreställningar