La bohème

La bohème

VÄLJ DATUM

Giacomo Puccinis La bohème, med sin underbara musik, är en av de stora operaklassikerna. Följ med till 60-talets New York i en gripande och färgstark berättelse om kärlek, vänskap, drömmar, dekadens, passion och popkonst.

Konstnärskvarteren i SoHo sprudlar av kreativitet och dekadens. Här finns allt det senaste inom mode, konst, teater, musik, litteratur, poesi och film. Nya konstformer växer fram, allt är möjligt och friheten total.

Handling

Sex unga bohemer bor i ett kollektiv i en gammal industrilokal som de använder som studio. De är totalt dedikerade sin konst och drömmer om att slå igenom. Men ingen har pengar till hyran och såhär i juletid är lokalen helt utfrusen. När rockmusikern Schaunard kommer hem med pengar från ett gig, ger sig vännerna ut för att festa på ett café.

Poeten Rodolfo dröjer sig kvar i studion. Det blir strömavbrott och ensamvargen Mimì, som är textilkonstnär, kommer ner från övervåningen för att tända ett ljus. De blir huvudlöst förälskade och ger sig tillsammans ut på gatorna som sjuder av liv och rörelse. 

På caféet träffar de resten av gänget. Curatorn Musetta dyker upp med sin sugar-daddy Alcindoro, en äldre rik man som hjälper till med hennes galleri. På något sätt lyckas hon bli av med Alcindoro och få honom att betala hela notan. Hon lämnar caféet med sin ex-pojkvän, gängets konstnär Marcello.

Men verkligheten hinner snart ikapp vännerna. Inget av paren lyckas hålla ihop, alla är lika fattiga och frusna, det är inte så lätt att slå igenom och snart står det klart att Mimì lider av en dödlig sjukdom…

Puccinis mästerverk

Giacomo Puccinis La bohème är en av de allra mest älskade och spelade operorna. Librettot bygger på Henry Murgers roman Scènes de la Vie de Bohème (Vagabondliv i Paris). Både Puccini och Murger hade egna erfarenheter av att leva bohemliv som fattiga studenter med konstnärliga drömmar. Operan utspelar sig ursprungligen, liksom romanen, i 1800-talets Paris.

Puccini ville att hans opera skulle ha ”så mycket sång, så mycket melodi som möjligt”. Och det lyckades han sannerligen med. Vackra melodier avlöser varandra och beskriver alla tänkbara känslor som går rakt in i publikens hjärtan.

Upphovspersoner

KOMPOSITÖR Giacomo Puccini
LIBRETTIST Luigi Illica
LIBRETTIST Giuseppe Giacosa

Konstnärligt team

DIRIGENT Alexander Joel
DIRIGENT Sebastian Beckedorf
REGI Rodula Gaitanou
SCENOGRAFI Cordelia Chisholm
KOSTYMDESIGN Cordelia Chisholm
MASKDESIGN Cordelia Chisholm
LJUSDESIGN D.M. Wood
VIDEODESIGN Dick Straker

Solister

RODOLFO Sehoon Moon
MIMÌ Yana Kleyn
MARCELLO Richard Hamrin
MUSETTA Kseniia Proshina
COLLINE Kihwan Sim
SCHAUNARD Jonah Spungin
BENOIT Nils Gustén
ALCINDORO Bengt Krantz

Malmö Operakör
Malmö Operaorkester
Malmö Operas barnkör