Anastasia står på ett järnvägsspår

Anastasia

VÄLJ DATUM

Broadwaymusikalen Anastasia är en mäktig, episk saga för hela familjen, baserad på den tecknade filmen med samma namn. I rollen som Anastasia ser vi Tuva B Larsen och som Dmitrij, Andreas Weise. Den gripande historien om mysteriet med den försvunna tsardottern blir här ett storslaget, fantasifullt äventyr med spänning, humor och kärlek.

I Ryssland har det just varit revolution. Tsarfamiljen har mördats och bolsjevikerna har tagit över makten. Men det går ett rykte att den yngsta dottern Anastasia kom undan och gömmer sig någonstans. Bolsjeviksoldaten Gleb gör det till sin livsuppgift att hitta Anastasia och slutföra det arbete hans far påbörjade.

FATTIG GATSOPARE

I S:t Petersburgs fattigkvarter möter vi Anja som hankar sig fram som gatsopare. Hon minns inget om sin bakgrund men har en märklig känsla av att hon måste bege sig till Paris.

Hennes vänner, den föräldralösa, gatusmarta Dmitrij och hans kumpan Vlad, är på desperat jakt efter pengar. När de får höra att änkekejsarinnan, som flytt till Paris, har utfäst en belöning till den som kan hitta Anastasia, börjar en plan ta form. De ska klä ut Anja till Anastasia och ro hem belöningen!

FRÅN S:T PETERSBURG TILL PARIS

De tre vännerna ger sig iväg. De lämnar S:t Petersburg och befinner sig snart i 1920-talets Paris där Europas jetset samlas för att uppleva konst, modevisningar och glamourösa fester.
Men inget går som de tänkt sig. De har inga pengar, det är inte så lätt att få audiens hos änkekejsarinnan som de hade trott och Gleb är dem hack i häl. Och hur kan det komma sig att Anja plötsligt kan prata franska?

ONCE UPON A DECEMBER

Den medryckande musiken innehåller allt från klassisk musikalmusik till wienervals och charleston. En sång som nog de flesta känner igen är den vackra och lite sorgsna balladen Once upon a december, den melodi som finns i speldosan Anastasia får av sin farmor änkekejsarinnan.

ÅTERVUNNA KOSTYMER

Kostymdesigner är Nina Sandström – en av Sveriges ledande experter på att återvinna tyg. Det blir både glamourösa festblåsor i intrikat lappteknik och fattigmanskläder av tyg som görs av återvunna textilfibrer.

MUSIK Stephen Flaherty
MANUS Terrence McNally
SÅNGTEXTER Lynn Ahrens
ÖVERSÄTTNING Rikard Bergqvist

REGI Johanna Hybinette, konstnärligt koncept av Elisabeth Linton
KOSTYM/MASK Nina Sandström
SCENOGRAFI Benjamin la Cour
LJUS Ulrik Gad
KOREOGRAFI Miles Hoare
LJUD Avgoustos Psillas
DIRIGENT Joakim Hallin

ROLLER

ANYA/ANASTASIA Tuva B Larsen
DMITRIJ Andreas Weise
VLAD Michael Jansson
GLEB Philip Jalmelid
GREVINNAN LILY Åsa Fång
ÄNKEKEJSARINNAN Lill Lindfors
DUNYA Nina Pressing
GREVE IPPOLITOV Oscar Pierrou Lindén
TSAR Oscar Pierrou Lindén
PRINS SIEGFRIED Oscar Pierrou Lindén
GORLINSKIJ Erik Gullbransson
LEOPOLD Erik Gullbransson

ENSEMBLE
US = understudy/ersättare 

Jenny Holmgren (US Anya/Anastasia), Rasmus Mononen (US Dmitrij), Fredrik Sjöstedt (US Vlad och Gorlinskij), Daniel Eriksson (US Gleb), Nina Pressing (US Änkekejsarinnan), Johan Hultgren (US Count Ippolitov), Patrik Riber (US Prins Siegfried), Tommy Englund (US Leopold), Davio Di Sara LehmannAndrea SchirmerSteffen Hulehöj FrederiksenLeila JungSienna Sebek, Kajsa Petersson, Hanna Carlbrand, Hannah Ohlsson

Malmö Operaorkester

 

Inspired by the Twentieth Century Fox Motion Picture by special arrangement with Buena Vista Theatrical. From the play by Marcelle Maurette as adapted by Guy Bilton.