Möt: Andreas Weise

Aktuell i Broadwaymusikalen Anastasia

Andreas Weise sitter i en tågkupé med en grön läslampa på borden

Vad har du för relation till rollen?

– Jag har alltid varit intresserad av historia. För två år sen kom jag in på Nikolaj II och tsarfamiljen. Jag blev så tagen av hela den miljön. Tsarryssland. Och all anknytning Ryssland har till Sverige, som kriget 1809. Så när frågan kom var det så häftigt. Det var verkligen en roll som jag ville göra.

Är du en MÖP (militärt överintresserad person)?

– Ja, det är jag nog. Kungar och krig. 

Vem är Dimitrij? 

– Dimitrij är snabb i snacket, en pigg typ, lite hal. Jag ska inte säga bedragare, men något åt det hållet. Jag kan identifiera mig med honom. Det är en stor roll och jag gillar det ansvaret. 

Är du typecastad?

– Jag är nog det. Jag pratade med regissören och frågade: Hur kommer det sig att det kommer nu? Hon sa: »Vi har försökt hitta en roll åt dig sedan Kinky Boots, men det har inte funnits någon som varit klockren. Men nu kände vi att det var helt rätt.« Min svärmor sa att det var en roll som skulle passa mig. Jag vet inte om det var en komplimang.

Är du skådespelare eller sångare? 

– Sången har varit min passion sedan jag var liten. Men skådespeleriet är en ny passion som blivit nästan lika stark: Jävlar vad det här är häftigt! Framför allt när det gick från att läsa manus till att faktiskt spela. Det blev en wow-upplevelse. Jag trodde inte jag skulle uppleva något sådant så pass sent i livet. 

Du har en anknytning till Malmö, eller hur? 

– Den är stor och har blivit större med åren. Både mamma och pappa är födda här. Mina morföräldrar bor i Skanör och jag har varit där på somrarna sedan jag var liten. Sedan är min tjej härifrån. Så Malmö och Skanör är mina andra hem, för mig är Malmö den andra staden efter Stockholm.  

Du spelar mot Tuva B Larsen. Ni har träffats förut. 

– Vi gjorde Kinky Boots ihop. Hon spelade en av de ledande birollerna, en av fabriksarbetarna. Tuva är väldigt härlig och väldig talangfull. Jag minns att jag tänkte: Den här tjejen kommer få en ledande roll inom några år. Vi kom väldigt bra överens, så det blir extra kul att spela mot henne igen.  

Och Lill Lindfors, förstås 

– Förra sommaren var det pandemi. Inga jobb, inga pengar, katastrofscenario i huvudet varje dag, och framför allt hade jag inte stått inför publik på länge. Då ringde SVT: ”Hej Andreas, vill du vara med i Allsång på Skansen?” Eh, ja, det vill jag! ”Det är så att Lill Lindfors ska hyllas”. Ok, vad har det med mig att göra? ”Hon får bestämma artister och du är en av dem hon valt”. Jag blev så hedrad. 

Har du en favoritplats i Skåne? 

– Stranden i Skanör/Falsterbo. Jag har växt upp där, sommartid. Många av mina barndomsminnen är därifrån. 

 

Text Torgny Nilsson
Foto Jonas Persson