Snödrottningen är en berättelse om vänskapens seger över ondskan. Operan baseras på H C Andersens klassiska saga och bjuder på ett äventyr för hela familjen med spänning, humor och ett hjärtevärmande budskap.

Föräldralösa Gerda ger sig ut på äventyr för att rädda sin barndomsvän Kaj. Han har blivit förtrollad och kidnappad av den vackra men iskalla Snö­drottningen och förd till hennes isslott i norr.

Snö­drottningen har utsett Kaj till sin arvinge och kronprins och undervisar honom i konsten att bli förnuftig och känslokall. Sakta men säkert fryser Kajs hjärta till is. Ska Gerda hinna rädda honom innan allt hopp är ute?

På sin långa färd möter Gerda Blomstergumman i sin magiska trädgård, vilda rövare i skogen och en riktig prinsessa. Hon utsätts för både prövningar och frestelser. Men mest hjälp får hon av alla vilda djur hon möter; en tokig kråka, skogens fåglar och så den snälla renen Bä.

Snödrottningen är ett nyskrivet verk efter HC Andersens saga med musik av Benjamin Staern och libretto av Anelia Kadieva Jonsson.

H.C. Andersen (1805-1875) är en av världens mest kända författare. Han var oerhört produktiv i många genrer, men mest känd är han nog för sina sagor, som Kejsarens nya kläder, Den lilla flickan med svavelstickorna, Den fula ankungen, Den lilla sjöjungfrun och flera, flera andra. De läses fortfarande av barn världen över och många av dem har också inspirerat författare, filmare och kompositörer.
 

Några pressröster efter uruppförandet i december 2016:

Snödrottningen är fullständigt lysande.

Hanna Höglund, Expressen

Snödrottningen imponerar i Malmö

Johanna Paulsson, Dagens Nyheter

KOMBINERA FÖRESTÄLLNING MED AFTERNOON TEA

Om du önskar förgylla operabesöket ytterligare dukar vi upp med klassisk afternoon tea i foajén innan föreställningen börjar. Ett härligt sätt att umgås i juletid.

Meny och bokning

#SNÖDROTTNINGENMALMÖ

 

"Nu leker vi att Gerda sitter i båten” säger scenteknikern Josefin till sina kollegor när hon i detalj går igenom scenografin i Snödrottningen. Det är mycket som händer i Snödrottningen. Två solister ska dessutom flyga över scenen och en av dem, Wiktor, är ”skiträdd”… Heja Wiktor – du kommer att klara det!

PRODUKTIONSTEAM

Dirigent: Cathrine Winnes
Regi: Elisabeth Linton
Biträdande regissör: Melker Sörensen
Scenografi: Rikke Juellund
Kostym: Astrid Lynge Ottosen
Ljus: Ulrik Gad
Koreografi: Sara Ekman

ROLLER

Gerda Frida Johansson
Kaj Wiktor Sundqvist
Snödrottningen Susanna Stern
Mormor/Blomstergumma/Rövarkärringen Maria Streijffert
Kråkan Sebastian Durán
Rövarflickan Annie Fredriksson
Renen Bä Bengt Krantz
Prinsen/rövare Martin Vanberg
Prinsessan/rövare Saara Rauvala*
Vakt/rövare Elisabet Einarsdottir*
Vakt/rövare/kråkans dublett Caspar Engdahl*
Blommor/fåglar/demoner/snöflingor Malmö Operas barnkör

Malmö Operaorkester

* Masterstudent

Den ondskefulla, känslokalla Snödrottningen har i hemlighet utsett Kaj till sin arvinge och bevakar honom på avstånd. När hon ser hans varma vänskap till Gerda blir hon rasande, krossar sin magiska spegel så att skärvorna flyger åt alla håll och uttalar en förbannelse: Den som träffas av en skärva ska bli känslokall och få ett hjärta av is.

Kaj träffas av en isskärva. Han blir strax därefter kidnappad av Snödrottningen och förd till hennes isslott i norr för att undervisas i konsten att bli förnuftig och känslokall. Han får ett pussel som ska bilda ”kärleken”. När han löst det ska han bli fri att ge sig ut i världen. Men det förtrollade pusslet går inte att lösa med enbart förnuft. Förgäves försöker Kaj sätta ihop bitarna.

Gerda ger sig ut för att leta efter honom och kommer till en magisk trädgård där det blommar mitt i vintern. Snödrottningen, som bevakar Gerda, övertalar Blomstergumman som bor där att hålla Gerda fången. Men blommorna i trädgården och en snäll kråka hjälper henne att rymma.

Gerda kommer till ett slott i skogen. Kråkan hjälper henne att komma in för att leta efter Kaj. I slottet bor en prins och en prinsessa som ger Gerda nya fina kläder innan hon reser vidare. Kråkan tänker först stanna kvar på slottet men ångrar sig och följer efter Gerda.

I skogen blir Gerda överfallen av rövare som för henne till sin borg. Gerda får bo hos en rövarflicka och berättar för henne om Kaj. Kråkan har bett alla skogens fåglar om hjälp. De kommer till borgen och berättar att de sett Kaj färdas med Snödrottningen på väg mot Lappland. Rövarflickans tama ren Bä är född i Lappland och vill gärna färdas dit med Gerda. Rövarflickan låter dem gå.

Gerda kommer fram till Snödrottningens isslott där det är fullt av isstatyer. Gerda vill slåss mot Snödrottningen men har ingen chans mot hennes magi. Kaj bryr sig inte och tittar inte ens upp från sitt pussel. Gerda börjar gråta och när hennes tårar faller på Kaj tinar hans hjärta upp. Tillsammans formar de pusselbitarna till ett hjärta. I samma stund bryts förtrollningen och palatset börjar smälta.

Isstatyerna tinar upp och blir levande barn. Kråkan, renen Bä och alla rövarna kommer och firar deras seger. Snödrottningen varnar dem alla för att hon ska komma tillbaka innan hon flyger iväg genom ett fönster och försvinner. Barnen förstår att man måste vara vaksam mot ondskan och kämpa ner den varje dag.

Snödrottningen är fullständigt lysande.

Hanna Höglund, Expressen

 

Snödrottningen är en charmig julsaga i överdådig infattning, fylld av fantasi och poesi, enkel men inte banal, vacker för ögat och med musik som är både njutbar och tankestimulerande.

Lars-Erik Larsson, Skånskan

 

Snödrottningen imponerar i Malmö

Johanna Paulsson, DN

 

Färgstark, effektiv och väl sammanhållen

Tobias Lind, Sydsvenskan

 

Ett kraftfullt och upplysande totalverk som växer till en magisk helhet.

Sune Johannesson, Kristianstadsbladet

 

Musikalisk sagoteater med hög dramatisk intensitet och välavvägda estetiska val.

Theresa Benér, Svenska Dagbladet

 

Vältajmad familjeopera

Ann Jonsson, Danstidningen