Operaverkstan i skrift

Operaverkstans verksamhet har dokumenterats i flera skrifter som finns att hämta nedan.

I foldern Måhända Galaxens Bästa Operaverkstad finns mer att läsa om oss. 

 

Fil dr Åsa Mälhammar samtalar med Operaverkstans konstnärliga ledare Maria Sundqvist i Musiken har ordet om de konstnärliga linjer som präglat verksamheten under tio år.

 

Fil dr Åsa Mälhammar beskriver de konstnärliga och pedagogiska resonemangen bakom Operaverkstans uppsättningar av operaklassiker för barn i skriften Att berätta med klassiker.

 

I rapporten Åt de minsta inget annat än det bästa kan man läsa om Operaverkstans pedagogiska arbete kring föreställningen Andrejs Längtan av Petra Carlsson-Thyrvin.

 

Journalisten Göran Nilsson har undersökt hur Operaverkstan arbetar med sitt fördjupande arbete i samband med sina uppsättningar i skriften Mötesplats Operaverkstan.

 

Under en lång rad år har Operaverkstan haft ett spännande samarbete med Drömmarnas Hus i Malmö. Bertil Björk har skrivit om samarbetet i rapporten Efter sista applådtacket.

 

2007 utlyste Operaverkstan en nordisk kompositionstävling för att ta fram nya verk. Tävlingen Opera Aperta utmynnade så småningom i fantasyoperan Trollguld som hade premiär i december 2009 på Malmö Operas stora scen med ett hundratal medverkande. 

 

2005 beställde Sparbanksstiftelsen Skåne en utvärdering av Operaverkstans tre projektår. Resultatet blev rapporten Opera för nya öron.