Om Operaverkstan

Bild på Ola Simonsson bakom masker, ur föreställningen Ledaren

Operaverkstan är Malmö Operas laboratorium och spelar sedan 2002 för små barn, stora barn och vuxna barn.  

Operaverkstan testar konstformen med allt från experimentell opera till kärleksfulla omtolkningar av klassiker, där barn och vuxna upptäcker musikens alla möjligheter. Vår repertoar och verksamhet genomsyras av kärlek till det barnsliga. Val av verk, uppsättningsidé och framtagningsarbete styrs av associationer, nyfikenhet och lek – alltid med respekt för publikens upplevelser och tankevärld.  

En repertoar som talar högt till förståndet och djupt till hjärtat 
Att laborera och att ta fram nya verk är en hjärtesak för Operaverkstan, men även att undersöka och återupptäcka styrkan i de gamla mästarnas verk. En viktig del av vår verksamhet är också att möjliggöra för barn och unga att själva medverka på eller bakom scenen tillsammans med professionella artister. 

"De som ej hava kärlek för det barnsliga, de hava en kall själ och tala fåfängt om höga och magnifika ting". 

Carl Jonas Love Almqvists enkla rader ovan sammanfattar Operaverkstans värdegrund och ambition. Det handlar om att tro på kulturens värde för barn och ungas livskvalitet och utveckling, deras möjlighet att ta till sig sceniska uttryck med avancerade musikaliska förtecken liksom att respektera det barnsliga hos såväl unga som gamla.  

Operaverkstan samarbetar med fria teatergrupper, skolor, kulturskolor och andra institutioner och producerar 2-3 föreställningar varje år. Regissören och librettisten Maria Sundqvist har varit konstnärlig ledare sedan starten 2002

Kontakta oss på Operaverkstan

Läs mer

Operaverkstans föreställningsarkiv

Operaverkstan i skrift

Operaverkstans samarbeten