Jubileumskonsert

Jubileumskonsert

Sångens hus fyller 75

Den 23 september 1944 var en stor dag i Malmös teaterhistoria – under brinnande världskrig invigdes Thalias tempel vid Fersens väg. Malmö fick en ny stadsteater där musikteater, dramatik och balett samsades på scenerna.

Malmö Opera firar teaterhuset, sången och musiken med två jubileumskonserter med välbekanta gästartister.  Även Marianne Fröijdh, som var en av dansarna på premiären 1944, kommer hit och firar med oss! Läs mer om henne och hör henne berätta om sin tid på teatern.

Malmö Operas teaterhus öppnade för 75 år sedan och har sedan dess spelat en väsentlig roll i södra Sveriges kulturliv. Under de senaste tre decennierna har den stora scenen ägnats musikdramatiken; opera och musikal – teatern är nu Sångens hus.

Operahuset är ett av den funktionalistiska arkitekturens mästerverk skapat av den ryktbare huvudarkitekten Sigurd Lewerentz och hans kollegor Erik Lallerstedt och David Helldén. Foajén är ett av Malmös vackraste offentliga rum, med möbler designade av Sigrun Bülow-Hübe, och utsmyckad med konstverk av bland andra Carl Milles och Isaac Grünewald. Sedan 1994 är teatern byggnadsminnesmärkt. 

Biljetter? De två jubileumskonserterna är tyvärr slutsålda sedan länge. Du kan hålla utkik här på hemsidan regelbundet och hoppas på returer, men det finns inga garantier.

Axplock ur kvällens program:
"Min astrakan" ur Kristina från Duvemåla
"Send in the clowns" ur Sommarnattens leende
"Jag är den jag är" ur La cage aux folles
"Non pui andrai" ur Figaros bröllop
"Stars" ur Les Miserables
"Nattens drottning" ur Trollflöjten
"Bella figlia dell´amore" ur Rigoletto
"Heaven on their minds" ur Jesus Christ Superstar
"Så vad gör du?" ur Cabaret

DELA MED DIG AV ETT MINNE

Malmöikonen Lars Humble berättar om ett minne från huset inför 75-årsjubileet. Har du ett minne härifrån – ett första eller ett senaste, ett gammalt eller ett nytt, ett fint, hemskt eller vackert? Från en föreställning eller från foajén, från ett möte, en gemensam upplevelse eller ett avsked? Dela med dig via mail till torgny.nilsson@malmoopera.se

Här kan du läsa fler minnen från några av våra besökare