Fallet Makropulos

Fallet Makropulos - Framflyttad

Att övertrumfa döden och leva för evigt är en dröm lika gammal som mänskligheten. Men är evigt liv verkligen åtråvärt? Det är temat för Leos Janaceks opera Fallet Makropulos. Huvudrollen kreeras av den internationellt hyllade sopranen Agneta Eichenholz som började sin karriär här på Malmö Opera.

Operans bakgrundshistoria berättar att den tysk-romerske kejsaren Rudolf II, härskare i 1500-talets Europa, önskade evigt liv och lät sin grekiska hovalkemist Makropulos tillverka ett elixir i detta syfte. Rudolf II ville se hur det fungerade och tvingade Makropulos att prova elixiret på sin dotter.

HANDLING

I operans nutid utvecklas en detektivhistoria full av mystik och fantastik. Den hyllade operasångerskan Emilia Marty, tidigare Elina Makropulos, har nu levt i 337 år, under olika namn i olika länder. När elixirets verkan börjar avta måste hon få tag i det gamla receptet.

Emilia ser till att dyka upp på ett advokatkontor som sköter en arvstvist mellan två familjer. Hon använder sin erotiska dragningskraft, förvrider huvudet på människor och går över lik under det att hon löser en hundra år gammal gåta om var ett testamente finns gömt. På samma ställe vet hon att det också finns ett gammalt recept på grekiska…

HYLLAD SOPRAN I HUVUDROLL

I rollen som Emilia Marty ser vi hyllade sopranen Agneta Eichenholz, som började sin bana här hos oss. Direkt efter utbildningen vid Musikhögskolan i Malmö medverkade hon i kören i Kristina från Duvemåla och fick också ersätta Helen Sjöholm i huvudrollen vid flera tillfällen. Efter vidareutbildning vid Operahögskolan i Stockholm kom hon tillbaka hit för att göra titelrollen i La traviata och har sedan dess en lysande internationell karriär på Europas stora operascener.

MUSIKEN - en fröjd för örat

Den mogne Leos Janaceks musikaliska språk, med korta kärnfulla motiv i olika lager som i lätt modernistisk stil virvlar fram är fröjd för örat. Med en musikaliskt storslagen slutscen med en olycklig kvinna som levt känslomässigt utbränd i århundraden är operan i sanning en berörande och tveklöst fängslande historia.

MUSIK & LIBRETTO Leos Janácek

DIRIGENT Patrik Ringborg
REGI Elisabeth Linton
SCENOGRAFI Julia Hansen
KOSTYM Anja Vang Kragh
LJUS Ulrik Gad

ROLLER

Emilia Marty Agneta Eichenholz 
Albert Gregor Daniel Frank   
Jaroslav Prus Rodion Pogossov

Krista Hanna Husáhr
Vitek Thomas Volle 
Dr. Kolenaty Lars Arvidson
Janek Petter Moen
Hauk-Sendorf Bengt Ola Morgny
En påkläderska Katarina Lundborg    
En scenarbetare Thomas Hildebrandt