Hanna Husáhr

Den svenska sopranen Hanna Husáhr sjunger med orkestrar och vid operahus över hela världen. Hon har studerat vid Guildhall School of Music and Drama i London och fortsatte därefter som praktikant på Finska Nationaloperan med roller som Adina i Kärleksdrycken och Första blomsterflicka i Parsifal.

Bland hennes roller kan nämnas Pat Nixon i Nixon in China på Kungliga Operan i Stockholm, Romilda i Serse på Gran Teatre del Liceu i Barcelona, Barbarina i Figaros bröllop på Drottningholm, Frasquita i Carmen på Kilden Opera i norska Kristiansand, Grethe i Peters bröllop på Musikfestspiele i Potsdam Sanssouci, Leïla i Pärlfiskarna på Folkoperan samt Helena i En midsommarnattsdröm och Zerlina i Don Giovanni på operan i Bergen. Hon har också sjungit titelrollen i Lucia di Lammermoor på Lettlands Nationalopera och Opera på Skäret. 

Hanna är också en flitigt engagerad konsertsolist med en repertoar som sträcker sig från barock till nutida musik. Hon har arbetat med ledande dirtigenter som Herbert Blomstedt, Edward Gardner, Leif Segerstam, Pinchas Steinberg, Kent Nagano, Lawrence Renes, Stefano Ranzani, Rinaldo Alessandrini, Mikko Franck, Daniel Harding, Jonathan Cohen, Marc Minkowski, Manfred Honeck, Jukka-Pekka Saraste och Tobias Ringborg.

Höjdpunkter de senaste säsongerna inkluderar Ein deutsches Requiem med Sveriges Radios Symfoniorkester i Pisa-katedralen, Första systerdottern i Peter Grimes med Bergens Filharmoniska Orkester på Norska Nationaloperan och Royal Festival Hall i London, Pamina i Trollflöjten på Kungliga Operan i Stockholm, Mater Gloriosa i Mahlers åttonde symfoni på Edinburgh International Festival, Sophie i Massenets Werther på Bergen National Opera, Woglinde i Rhenguldet på Den Ny Opera i Esbjerg och Céphise i Pygmalion på Drottningholm.

Hanna har bland annat tilldelats Jussi Björling-priset 2011, Christina Nilsson-stipendiet 2013 och Birgit Nilsson-stipendiet 2017.

Sist såg vi Hanna här på Malmö Opera spelade hon Greta i Hans och Greta. Säsongen 2022/23 gör hon rollen som Krista i Fallet Makropulos.

Föreställningar