Magnus Vigilius

Magnus Vigilius studerade sång och drama på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn.

2014 deltog han i Lauritz Melchior International Singing Competition i Ålborg, där han vann andra pris och Ålborg Symfoniorkesters specialpris. Det blev startskottet på en internationell karriär inom den tyska dramatiska repertoaren.

Efter ett par års studier hos Elena och Torsten Kerl, Wagner-debuterade Magnus 2016 som Erik i Den flygande holländaren på Opera på Skäret. 

2017 fick han sitt genombrott i Danmark som Wagnertenor, då han sjöng Siegmund i Valkyrian på Den Ny Opera i Esbjerg. En prestation som gav honom ett Reumert-pris som Årets sångare och ledde till inbjudningar att sjunga samma roll på Oper Kiel i Tyskland, Teatro di San Carlo i Napoli, Nationaloperan i Helsingfors, Oper Leipzig och senast i oktober 2022 på Zürich Opera.

2019 debuterade han i titelrollen i Lohengrin på Nationaloperan i Prag; samma roll sjöng han i en prisbelönad produktion på Meininger Staatsoper 2022 och i Lübeck i februari 2023. 

Säsongen 2021/22 gjorde han fyra Wagner-roller; Walther von der Vogelweide i Tannhäuser på Festspelen i Bayreuth, titelrollen i Parsifal på Rued Langgaard-festivalen i Ribe, Walther von Stolzing i Mästersångarna från Nürnberg på Oper Leipzig som en del av festivalen Wagner 22 samt titelrollen i Siegfried i Ringen på Den Ny Opera.

Utöver den tyska repertoaren sjunger Magnus också den italienska, bl a som Cavaradossi i Tosca, som han har sjungit både på Kungliga Operan i Stockholm och här på Malmö Opera,  och den tjeckiska repertoaren, i synnerhet i Leoš Janáčeks operor. Roller som Števa i Jenůfa, Janik i Zápisník Zmizelého samt både Tichon och Boris i Kát’a Kabanová har han framfört med stor framgång på scener över hela Europa. Senast vid Janáček-festivalen i tjeckiska Brno och på Nationaloperan i Prag.

Säsongen 2022/23 ser vi honom som Albert Gregor i Fallet Makropulos.

Föreställningar