Aniara på Malmö Opera

Title Text: 
Aniara på Malmö Opera

 

En luftbubbla i universums glas

Aniara, den största succén i svensk operahistoria, var den första science fiction-operan och tillika den första operan någonsin med inslag av elektronisk musik. Hypermodern vid urpremiären 1959, men lika aktuell idag som då med sitt filosoferande över mänsklighetens tillkortakommanden.

Medverkar gör bland andra Alexandra Büchel, Daniel Hällström, Lars Arvidson och Rickard Söderberg. Men dramats egentliga huvudperson är kören, som representerar Aniaras 8 000 emigranter och har en mycket viktigt roll.  

”En kulturhändelse med stort K”

Johanna Paulsson, DN

Tonsättaren Karl-Birger Blomdahl, vars 100-årsjubileum firades hösten 2016, är den främsta modernisten i svensk musikhistoria. Hans musik i Aniara är en blandning av jazz, psalm- och cabaretsång och tolvton med inslag av elektronisk musik, som gestaltar superdatorn Mimas röst. 

Handlingen i korthet

Med de sista människorna ombord lämnar rymdskeppet Aniara jorden, som är ödelagd av miljöförstöring och kärnvapenkrig. Man sätter kurs mot Mars med hopp om att skapa en ny tillvaro där. Men mitt under festligheterna en midsommarafton kastas Aniara ur kurs och resenärerna inser att mänskligheten är dömd att dö ut på en evig resa genom den oändliga rymden.

”Malmö Opera ger världens viktigaste opera, ’Aniara’.”

Tobias Lund, Sydsvenskan

Efter att ha visat emigranterna hur jorden sprängs sönder, dör deras allvetande dator Mima av sorg. Passagerarna är skräckslagna och tillvaron på rymdskeppet börjar sakta men säkert att urarta. Olika sekter ägnar sig åt domedagsprofetior, nyuppfunna religioner och orgier medan deras diktator försöker hitta en syndabock till Mimas död och skapa ordning.

Svensk kulturskatt

Operan bygger på Harry Martinsons nobelprisbelönade versepos Aniara som är en metaforisk betraktelse över mänsklighetens öde. Erik Lindegren bearbetade texten till libretto och gjorde med Martinsons ord »en buljongtärning av en oxe«. Operan hade urpremiär på Kungliga Operan i Stockholm 1959 och TV-sändes året därpå. Aniara, både Martinsons versepos och Karl-Birger Blomdahls opera, hör till de viktigaste verken i svensk kulturhistoria.

Ännu aktuell

Aniara regisseras av vår chefdramaturg Stefan Johansson, som poängterar operans aktualitet. Miljöförstöringen har förvärrats sedan verket skrevs och Aniaras migranter i universum liknar de som idag vandrar över Europa och sitter på våra gator.

Radiosändning

Sveriges Radio P2 direktsände premiären den 6 maj.

ROLLER

Den blinda poetissan: Alexandra Büchel 
Daisi Doody / La Garçonne: Frida Engström 
Mimaroben: Daniel Hällström 
Chefone: Lars Arvidson
Chefstekniker 1 / Den blinde: Ole Aleksander Bang 
Chefstekniker 2: Rickard Söderberg
Chefstekniker 3: Bengt Krantz
Högkomikern Sandon: Conny Thimander 
Isagel: Tina Højlund
Den stenstumt döve: Torbjörn Lillieqvist 
Yurgdansare: Melker Sörensen, Siri Andersdotter, Emma Hägvall, Malin Karlsson, Oliwer Nilsson, Wilma Schlegel, Leo Wennerstrand, Klara Marie Zeuthen

Malmö Operakör & Malmö Operaorkester

Dansen i Libidellascenen utförs av Anna Näsström

Produktionsteam

Scenografi: Jan Lundberg
Kostym: Bea Szenfeld
Ljus: Torben Lendorph
Rörelseinstruktör Isagel: Mariane Orlando
Koreografi: Patrik Sörling
Regi: Stefan Johansson
Dirigent: Tobias Ringborg

Rekommenderad ålder: från gymnasiet och uppåt

Skolbiljetter
Begränsat antal biljetter på vardagar tisdagar - torsdagar.
11, 18, 30 maj, 7 juni

Pris: 70 kr

Frågor och bokningar via skolombud@malmoopera.se alt 040-20 85 00

 

INFÖR BESÖKET

Upplevelsen blir mycket bättre om man är väl förberedd och vet vad som ska hända när man kommer till teatern. Även en liten kort genomgång gör skillnad, så ge gärna dig och dina elever en liten stund innan ni kommer till oss.

• Låt er inspireras! Här på hemsidan finns handlingen och ofta bilder, filmklipp och inspirationsmaterial som ni kan använda er av.

• 45 minuter innan föreställningen börjar har vi en introduktionskvart i övre foajén. Ta gärna med dig dina elever och lyssna på den.

• Kom i god tid så att ni hinner anmäla er, hänga in ytterkläderna i garderoben och göra toalettbesök.

• Anmäl er hos foajévärden när ni kommer. Värden, som du hittar vid disken till höger om Thaliastatyn i nedre foajén, hänvisar er till era platser och svarar på frågor. I salongen är det du som lärare som har ansvaret. (Skulle det bli stökigt och du behöver stöd finns värdarna i foajén.)

• Om du går med elever som inte är vana teaterbesökare och kan det vara bra att gå igenom hur det fungerar vid ett teaterbesök (se nedan).

• Om du har frågor eller funderingar kring ert besök eller önskar material som affischer och flyers, tveka inte att höra av dig.

 

UNDER BESÖKET

• Det finns inga krav på klädsel. Kom som ni är! Häng av er ytterkläderna i garderoben, det kostar ingenting.

• En klocka ringer i foajén när det är dags att gå in och sätta sig i salongen. Första ringningen är 15 min innan föreställningen börjar.

• Gå på toaletten innan föreställningen eller i pausen. Att springa ut och in i salongen stör andra besökare och inte minst artisterna på scenen – de ser allt som händer i publiken.

• Mobiltelefoner ska vara avstängda under föreställning. Skärmljuset kan vara störande och även om ljudet är avstängt kan vår elektroniska utrustning påverkas.

• Man får inte fotografera eller spela in under föreställning. Det beror dels på att det stör, men det handlar också om upphovsrätt till musik, kostym, scenografi med mera.

• Måste man vara helt tyst under föreställningen? Man får så klart inte sitta och prata, men publikens reaktioner är viktiga för ensemblen på scenen. Reagera gärna på det som händer men använd ditt sunda förnuft och visa hänsyn till andra besökare i salongen.