Death and the Maiden

MÅLGRUPP rekommenderad från gymnasiet
LÄNGD 2 tim 40 min
PRIS 100 kr/elev
INSPIRATIONSMATERIAL Ladda ner inspirationsmaterialet

Speldatum

28 maj 2024 kl 13.00

Mer om föreställningen

Medverkande
Upphovspersoner
MUSIK Jonas Forssell
LIBRETTO Ariel Dorfman
Kreativt team
DIRIGENT Patrik Ringborg
REGI Tobias Theorell
SCENOGRAFI & KOSTYMDESIGN Maja Ravn
LJUSDESIGN Torben Lendorph
Roller
PAULINA SALAS Julia Sporsén
GERARDO Fredrik Zetterström
ROBERTO MIRANDA Dimitris Paksoglou
Malmö Operakör
Malmö Operaorkester
Titta & lyssna

Death and the Maiden

Death and the Maiden är en mångbottnad och spännande thriller om hämnd och försoning. Operan skrevs för Malmö Opera med urpremiär 2008, och kommer nu tillbaka i en helt ny uppsättning regisserad av Folkoperans konstnärliga chef Tobias Theorell.

Några år efter militärdiktaturens fall i ett sydamerikanskt land, lever Paulina ett stillsamt liv tillsammans med sin man Gerardo som är advokat. En dag när han är på väg från sitt jobb går bilen sönder, och han får skjuts hem med en trevlig främling som presenterar sig som Dr Miranda.

När de båda männen kliver över tröskeln får Paulina en chock, för hon känner igen Dr Mirandas röst. Hon är övertygad om att det är samme man som torterade och våldtog henne när hon var politisk fånge. En man hon aldrig såg eftersom hon hela tiden hade ögonbindel. En man som alltid spelade den vackraste musik – Schuberts stråkkvartett Der Tod und das Mädchen – medan tortyren pågick.

Förträngda minnen

Paulina översköljs av minnen från en tid hon helst velat glömma. En tid med militärregim, demonstrationer, våld, mord och försvinnanden.

Hon tar Dr Miranda till fånga och iscensätter en bisarr ”rättegång”, med sin man som åklagare, för att tvinga fram en bekännelse. Dr Miranda vidhåller att han är oskyldig medan Paulina, med vapen i hand, blir alltmer hotfull. Snart börjar Gerardo tvivla; har de verkligen fått tag i rätt man?

Pjäs, opera och film

Death and the Maiden skrevs för Malmö Opera av vår dåvarande hustonsättare Jonas Forssell och hade urpremiär 2008. Operan görs nu i en helt ny uppsättning regisserad av Folkoperans konstnärliga chef Tobias Theorell.

Verket bygger på en pjäs av Ariel Dorfman, som även skrev librettot till operan. Han var också medförfattare till manus när historien filmatiserades 1994, regisserad av Roman Polanski och med Sigourney Weaver och Ben Kingsley i de ledande rollerna.

Los desaparecidos

Dorfman upplevde att operamediet gav honom en unik möjlighet att gestalta Paulinas känslor och minnen. Tillsammans med Forssell lät han operakören gestalta ’los desaparecidos’ – de som försvann under militärdiktaturen för att aldrig mer höras av – och ge röst åt Paulinas inre.

Teaser