Death and the maiden är en mångbottnad och spännande thriller om hämnd och försoning. Operan skrevs för Malmö Opera med urpremiär 2008, och kommer nu tillbaka i en helt ny uppsättning regisserad av Folkoperans konstnärliga chef Tobias Theorell.

Några år efter militärdiktaturens fall i ett sydamerikanskt land, lever Paulina ett stillsamt liv tillsammans med sin man Gerardo som är advokat. En dag när han är på väg från sitt jobb går bilen sönder, och han får skjuts hem med en trevlig främling som presenterar sig som dr Miranda.

När de båda männen kliver över tröskeln får Paulina en chock, för hon känner igen dr Mirandas röst. Hon är övertygad om att det är samme man som torterade och våldtog henne när hon var politisk fånge. En man hon aldrig såg eftersom hon hela tiden hade ögonbindel. En man som alltid spelade den vackraste musik – Schuberts stråkkvartett Der Tod und das Mädchen – medan tortyren pågick.

Förträngda minnen

Paulina översköljs av minnen från en tid hon helst velat glömma. En tid med militärregim, demonstrationer, våld, mord och försvinnanden.

Hon tar dr Miranda till fånga och iscensätter en bisarr ”rättegång”, med sin man som åklagare, för att tvinga fram en bekännelse. Dr Miranda vidhåller att han är oskyldig medan Paulina, med vapen i hand, blir alltmer hotfull. Snart börjar Gerardo tvivla; har de verkligen fått tag i rätt man?

Pjäs, opera och film

Death and the maiden skrevs för Malmö Opera av vår dåvarande hustonsättare Jonas Forssell och hade urpremiär 2008. Operan görs nu i en helt ny uppsättning regisserad av Folkoperans konstnärliga chef Tobias Theorell.

Verket bygger på en pjäs av Ariel Dorfman, som även skrev librettot till operan. Han var också medförfattare till manus när historien filmatiserades 1994, regisserad av Roman Polanski och med Sigourney Weaver och Ben Kingsley i de ledande rollerna.

Los desaparecidos

Dorfman upplevde att operamediet gav honom en unik möjlighet att gestalta Paulinas känslor och minnen. Efter en idé av Åsa Melldal, som regisserade operan 2008, lät han tillsammans med Forssell operakören gestalta ’los desaparecidos’ – de som försvann under militärdiktaturen för att aldrig mer höras av – och ge röst åt Paulinas inre.

Introduktioner

Till alla våra föreställningar av Death and the maiden erbjuds du att lyssna till en introduktion på 15 min om operans handling och tematik. Under premiären den 18 maj introducerar Malmö Operas VD och teaterchef Christina Hörnell, chef för dramaturgiatet Ylva Kihlberg, regissören Tobias Theorell och kompositören Jonas Forsell föreställningen.

Resterande introduktioner kommer hållas av sångerskan, konsertpianisten och kompositören Tania Naranjo. Hon är född och uppvuxen i Santiago de Chile. Redan som barn utvecklade hon en stark passion för klassiskt piano och chilensk folkmusik. Tania kommer att berätta om sin personliga koppling till verket, lite om handlingen och om sin uppväxt i diktaturen Chile.

Introduktionerna sker i vår foajé 45 minuter innan föreställningsstart.

 

 

Behind the scenes 

Behind the scenes "Death and the maiden"

Title Text: 
Behind the scenes "Death and the maiden"

Scenografi

Scenografi "Death and the maiden"

Title Text: 
Scenografi "Death and the maiden"

Se fler filmer från Death and the maiden här

Föreställningsbilder

Foto: Jonas Persson

Death and the Maiden
Death and the Maiden
Death and the Maiden
Death and the Maiden
Death and the Maiden
Death and the Maiden
Death and the Maiden
Death and the Maiden
Death and the Maiden
Death and the Maiden

Upphovspersoner

MUSIK Jonas Forssell
LIBRETTO Ariel Dorfman

Kreativt team

DIRIGENT Patrik Ringborg
REGI Tobias Theorell
SCENOGRAFI, KOSTYM- & MASKDESIGN Maja Ravn
LJUSDESIGN Torben Lendorph
VIDEODESIGN Stefan Stanišić
FIGHTKOORDINATOR Bo Thomas

Roller

PAULINA SALAS Julia Sporsén
GERARDO Fredrik Zetterström
DOKTOR MIRANDA Dimitris Paksoglou

Malmö Operakör
Malmö Operaorkester

Upplev opera där du befinner dig. Vi livestreamar utvalda föreställningar.

Du köper din biljett precis som vanligt, senast kl 12 samma dag som föreställningen visas. På föreställningsdagen får du ett mail med instruktioner och inloggningsuppgifter. När du loggat in är det bara att njuta av föreställningen hemifrån. Men kom ihåg att det är en livesändning, och du kan inte se förställningen i efterhand. 

Här hittar du mer information om livestreaming. 

”En utsökt upplevelse av liv, rörelse och intressant musik”

- SkD, Lars-Erik Larsson

”En viktig premiär”

- Aftonbladet, Lennart Bromander

"Slutscenerna är magnifika”

- Sydsvenskan Matti Edén

”En formidabel trio av sjungande skådespelare”

- DN, Sofia Nyblom