Silent Zone är en uppmärksammad och prisbelönt opera från Copenhagen Opera Festival. I en nyskapande iscensättning behandlas ett tungt och svårt ämne; familjevåld och incest.  

Banbrytande familjedrama

Silent Zone är ett banbrytande familjedrama som har fått stor uppmärksamhet och hyllats för sitt varsamma sätt att skildra det allra svåraste. Musiken talar när orden inte räcker till och det blir både drabbande och finstämt. Offren tas på största allvar i en opera som bryter tystnaden kring tabubelagda ämnen. 

Annorlunda koncept

Endast 150 personer per gång kan se operan, som spelas i ett annorlunda koncept. Scenografin består av en lägenhet uppbyggd mitt på scenen. Publiken befinner sig också på scenen och kan röra sig fritt runt spelplatsen och se dramat från olika håll. (Publiken blir inte involverad.) 

Det är en drabbande scenupplevelse. Som publik kommer man nära familjens trasiga relationer – de drabbade barnen, mamman som inte vill veta vad som försiggår och pappan som för en förlorande kamp mot sina inre demoner.  

Flerfaldigt prisbelönt

Silent Zone hade urpremiär på Copenhagen Opera Festival 2017 och fick överväldigande positiva recensioner. Året därpå vann den det prestigefyllda danska Reumert-priset för bästa regi och blev även nominerad för bästa opera och bästa scenografi.   

Operan vann också Carl-priset för bästa kompositör för liten ensemble och Danmarks Radio P2:s pris för bästa konsertupplevelse.  

"Ingen familj är utan sina problem. Lyckligtvis är fysisk misshandel sällsynt. Men som individer har vi alla känt någon form av psykisk misshandel vid ett eller annat tillfälle. Och alla kommer att kunna känna och identifiera sig med en liten familjs sorg, smärta och tabun. Louise Alenius visar en unik talang att ge en vacker musikalisk miljö till en sårande och obekväm tystnad. Silent Zone är utan tvekan den mest kompromisslösa produktionen i CPH Opera Festivals historia." 
Berlingske, augusti 2017 

Hyllad kompositör

Den danska kompositören Louise Alenius har gjort stort avtryck med sin förmåga att utmana sina musiker, publiken och hela konstformen. Hon började sin karriär som kompositör för klassiska ensembler och har skrivit musik till modern balett och även reklamfilm.  

Trailer

Föreställningsbilder

Silent zone
Silent zone
Silent zone
Silent zone
Silent zone
Silent zone
Silent Zone
Silent Zone
Silent Zone
Silent Zone
Silent Zone
Silent Zone
Silent Zone

Upphovspersoner

MUSIK & LIBRETTO Louise Alenius 
REGI Tue Biering 
SCENOGRAFI, KOSTYM & MASK Ida Grarup 
LJUS Balder Nørskov 

Sångare

MODERN Inger Dam-Jensen 
FADERN Fredrik Zetterström
BRODERN Daniel Carlsson 
Malmö Operas barnkör

Skådespelare

MODERN Liv Kaastrup Vesterskov
FADERN Matthias Hahne Thorbjörnsson
BRODERN Milton Felländer, Vincent Book
SYSTERN Alice Jönsson, Embla Eddadóttir 

Musiker

VIOLIN Anne Skærbæk 
VIOLA Mika Persdotter Svensson
CELLO Viktor Nordliden
KONTRABAS Katja Nielsen
SLAGVERK Sara Nigard Rosendal
PIANO Louise Schröder

© Edition Wilhelm Hansen AS 

”Förstklassig musikdramatik där scenografin, musikerna, skådespelarna, kostymerna och ljuset bildar en urstark och samtidigt konfliktfylld helhet”

”En operahändelse att minnas”

Tobias Lund, Sydsvenskan

”Musiken är melankolisk, majestätisk och melodisk”

”Jag kan inte minnas när jag senast lämnade Malmö opera så starkt berörd”

Charlotte Wiberg, Expressen

”Konstnärligt spännande och väldigt obehagligt”

Kristina Lindquist, SR

”Starkt och kusligt”

Lennart Bromander, Aftonbladet

Till dig som behöver prata med någon

Rise - Riksföreningen mot incest och andra sexuella övergrepp i barndomen, har kontaktpersoner med egna erfarenheter av övergrepp. De vet att ingen är ensam och att det är möjligt att må bättre. Du kan kontakta dem helt anonymt, som utsatt eller anhörig. Rise för inga journaler.

Rises stödlinje: www.rise-sverige.se

Ett tabubelagt ämne
Undersökningar visar att minst 1,3 miljoner vuxna i Sverige bär på erfarenheten av att ha utsatts sexuellt som barn. Övergrepp sker i alla sammanhang och i alla samhällsklasser. Förövare är såväl män som kvinnor och andra barn. Den som utsatts sexuellt som barn drabbas ofta av svåra och långsiktiga konsekvenser. En majoritet av de som utsätts väntar i 20 år eller mer innan de berättar för någon första gången.

Opera om det allra svåraste

Opera om det allra svåraste

Kompositören Louise Alenius har skrivit en hyllad opera om ett tabubelagt ämne.