Perssons Parad

Perssons parad

Leif Persson har i många år designat kostymer till ett flertal av Operaverkstans uppsättningar. Nu har vi synat sömmarna och gjort en film om hans verk! Följ med på en historisk resa där kostymen står för berättelsen, detaljerna är rikedomen, materialet är känslan och inspirationen är vägledaren. 

Förstärker berättelsen

När vi fångar upp Leif Perssons tankar om vad en specifik kostym har fått sin inspiration från, får vi en kavalkad av tankar, samband och fakta. Han skapar inte bara ett plagg som ska vara med för handlingens skull, utan skapar en design som tillför en historia till det som berättas på scenen. Att skapa ett plagg vars uppgift är att förstärka en berättelse är ett hantverk som kräver noggrannhet, efterforskning och ett öga för stil. Vem är karaktären som ska bära kostymen och vad ska kostymen tillföra karaktären?

I Perssons parad reser vi in i Operaverkstans värld och tittar närmare på det hantverk som lyfter gestaltningens magi och fantasi. 

Om filmen

Perssons parad är Operaverkstans första produktion som enbart görs som film. Tanken är att få komma nära och zooma in på de spännande detaljerna som man annars inte skulle se från salongen. 

Inspiration

Perssons parad är till för dig som är nyfiken på att se hur vi jobbar på Operaverkstan när vi skapar och tar fram våra produktioner. Är du lärare eller pedagog, kan filmen ge dig en inblick i våra processer när vi skapar föreställningar för barn och unga. Vad är det som gör att vi väljer en viss pjäs eller opera? Och hur funderar vi på vad vi vill att publiken ska ta emot det vi skapar?

För dig som har ett stort intresse eller studerar ett ämne inom scenkonst, textil, skrädderi, dekor eller liknande, kan Perssons parad ge en insyn i den skapande processen. Filmen är till för att sprida inspiration och få igång fantasin om vad scenkonst är, både för åskådare och för skapare/kreatörer.