Vid sidan av

Två ensamma människor, den opolerade sjömannen och den snusförnuftiga damen, bor ensamma i var sin lägenhet men delar toalett i trapphuset. Hon tycker inte om honom men trots det lagar hon mat till honom en gång om dagen. Han står inte ut med henne men trots det väntar han var dag otåligt på att hon kommer med maten. De lever i ensamhet och var för sig bär de på hemliga drömmar och längtan. Men efter en olycka på deras toalett händer det något...

Vid sidan av spelades hösten 2003 på Den Anden Opera i Köpenhamn. Skånska Dagbladet skrev efter premiären att föreställningen fungerar som en alldeles utmärkt introduktion för barn i operans och den nyare musikens värld och att den ”på ett enkelt och livfullt sätt visar hur ensamheten tär på människan och när olyckan är framme visar att medmänsklighet gör att vänskap kan etableras”.

Operaverkstan tog över uppsättningen från Köpenhamn våren 2004 och repeterade in svensksjungande sångare från Malmö Opera och Musikteater. Vid sidan av hade premiär 15 april 2004 på Nydala teater. Under hösten 2004 gästspelade föreställningen på Finska Nationaloperan i Helsingfors, och spelades på turne runt om i Skåne.

Musik: Michael Ramlöse
Scenografi & kostym: Zanna Wieveg & Bert-Åke Persson
Regi: Ina-Miriam Rosenbaum

I rollerna
Damen: Gunilla Pålsson
Sjömannen: Lennart Hillman
Pianisten: Max Lörstad

Vid sidan av

Fotograf: Anders Mattson

Vid sidan av