Pierrette & Jacquot

Pierrette & Jacquot är en klassisk komisk operett med missförstånd och förvecklingar, av ingen mindre än Jacques Offenbach – operettens fader. Den ogifte Herr Durand har av misstag fått medalj för en räddningsaktion som han inte utfört och känner att han måste leva upp till sitt rykte som hjälte. För att framstå som en respektabel man är han medlem i Byrån för utlänningsförvaltning och har tagit hand om Pierrette och Jacquot, två ungdomar på flykt. Grannen, änkan Månsson, tycker att herr Durand borde gifta sig – med sig själv i åtanke som brud. Han förstår inte alls hennes inviter utan börjar se Pierrette som ett bra parti. Vad herr Durand inte vet är att Pierrette och Jacquot är djupt förälskade i varandra.

Musik Jacques Offenbach samt musik från "Comedian Harmonists" repertoar
Libretto Jules Noriac och Philippe Gille
Musikalisk bearbetning Jonas Forssell
Svensk dialog och dramaturgisk bearbetning Dan Turdén – efter översättning av Vanja Hamidi Isacson
Svenska sångtexter Dan Turdén och Jonas Forssell
Scenografi & kostym Nina Fransson
Ljus Ilkka Häikiö
Rörelseinstruktör Sara Ekman
Regi Dan Turdén

Pierrette Natalie Hernborg
Jacquot Leif Aruhn-Solén
Herr Durand Johan Hallsten
Fru Månsson Miriam Treichl

Orkester
Charlotte H. Andersson – sopransaxofon, Anders Banke – tenorsaxofon, Stefan Baur – altsaxofon, Maret Petersen – barytonsaxofon, Anna-Karin Henrell – slagverk, Alternerande: Ola Denward – tenorsaxofon, Jeanette Balland – tenorsaxofon/altsaxofon

Spelades i Verkstan 7 mars 2014 - 5 april 2014

”Det spritter och sprattlar på scenen när operetten som genre får premiär och samtidigt passar på att göra segertåg hos Operaverkstan // För här blir det åka av: skärpt satir och musikalisk tajming in i minsta svettdroppe. // Tolkningen är vass och varm, tempot hejdlöst och ensemblen klingande hormonstinn.”
Sydsvenskan

"...en mycket välgjord uppsättning som Operaverkstan presenterar och den innehåller många lyckade grepp, särskilt vad gäller musiken. Det är snudd på genialiskt att använda en saxofonensemble och dessutom en mycket välspelande sådan.  //  sevärd och underhållande."
Skånskan

"Offenbachs dominerande stildrag - schwung, behag, bett - är väl tillvaratagna”
Expressen/Kvällsposten

Inspirationsmaterial
Till Pierrette & Jacquot har vi tagit fram ett inspirationsmaterial, främt avsett för lärare som ska se föreställningen med sina elever. Materialet kan laddas ner här!

Ordlista och kort handlingsbeskrivning