Ryssland Skyline

Fredagskonsert: Rysk Romantik

Säsongens andra Fredagskonsert, med tema Ryssland, ägnas helt och hållet åt kompositören, dirigenten och pianisten Sergej Rachmaninov. En man med ovanligt stora händer, vars musik har hörts i ett otal filmer och lånat ut teman till ett par kända popballader. 

DEN SISTA ROMANTIKERN 

Rachmaninov (1873–1943) räknas som den sista kompositören inom den romantiska musikepoken. Han var en bländande pianist och framförde såväl egna som andras kompositioner. En kuriositet är hans ovanligt stora händer som gjorde att han kunde nå ett imponerande intervall på tretton heltoner. 

Hans första pianokonsert, där han också var solist, gjorde stor succé. Men den första symfonin blev istället ett praktfiasko. Rachmaninov blev djupt deprimerad, men som tur var gav han inte upp utan kom tillbaka med besked. Med sin andra pianokonsert såväl som sin andra symfoni fick han upprättelse, och det är just dessa verk som framförs vid den här konserten. 

FLYDDE REVOLUTIONEN 

Vid den ryska revolutionen 1917 flydde Rachmaninov till Schweiz, där han bodde i nästan 20 år. Sina sista år var han bosatt i USA och han blev amerikansk medborgare bara två månader före sin död. Han var allra mest produktiv i början av sin karriär, men skrev musik hela livet; orkesterverk, pianoverk, operor, kammarmusik, vokalmusik och mycket mer. 

FILMER OCH POPSÅNGER 

Många som inte är så bevandrade i klassisk musik har hört Rachmaninovs musik utan att veta om det. Den förekommer i soundtrack till en mängd filmer, allt från Flickan ovanpå och Doktor Zjivago till Bridget Jones dagbok, Dawn of the Dead och Spider Man 3.  

Från just den andra pianokonserten lånade Eric Carmen temat till sin stora pophit All by Myself 1975. Och från Symfoni nr 2 stal samme Carmen bitar till dunderhiten Never Gonna Fall in Love Again som gavs ut året därpå och har spelats in med en mängd olika artister. 

Sergej Rachmaninov (1873—1943)
Konsert för piano & orkester nr 2
Symfoni nr 2