Förvandlingar i helvetet

Går det att byta identitet efter flera tusen år? Går det att mötas efter döden? 
En mördare och en ateist anländer till dödsriket. Ingen av dem får möta vad de trodde. 

Isabelle Aboulker är en prisbelönt fransk tonsättare, född 1938. Hennes tonspråk är en blandning av opera, jazz och modern cabaret. Operaverkstan har tidigare stiftat bekantskap med Aboulker genom hennes stora produktion av operor för barn. I samarbete med den nystartade operagruppen Den Andra Operan sätts nu en av hennes operor upp i Sverige för första gången.

Föreställningens kostym och scenografi är en modern tolkning av Hieronymus Bosch och görs av Bente Rolandsdotter, aktuell under våren med bl.a. Orfeo på Norrlandsoperan. Regi av Ditte Hammar, aktuell med Stämband av stål - den hyllade filmen om Birgit Nilsson. 

"Det har varit roligt att få ge sig i kast med en så originell opera som Förvandlingar i helvetet. På ytan är det ett kvickt och spirituellt verk, fullt av ordblommerier och uppsluppna grötrim. Men jag märkte snabbt att det också hade en allvarlig botten, med självmord, knark och livskriser. Karaktärerna är inte överens om någonting, inte ens om var de egentligen befinner sig. Är det en tomhet, ett Intet, eller är det ett svavelosande, medeltida helvete? "
Ditte Hammar, regissör

Förvandlingar i helvetet är en samproduktion mellan Operaverkstan/Malmö Opera, Den Andra Operan och Sommarscen Malmö.

 

Mephisto Tor Lind
Mördaren Hanna Fritzon
Ateisten Linnea Andreassen
Seraphine Teresia Bokor

Orkester:
Piano Martin Hellström
Slagverk Lars Ljungberg
Flöjt Johanna Zetterqvist
Klarinett Ola Denward
Trombon Gunnar Eneroth

Regi Ditte Hammar
Scenografi/Kostym Bente Rolandsdotter
Kapellmästare Martin Hellström