Linnea Andreassen

Linnea Andreassen

Linnea är mezzosopran, utbildad vid Vadstena Folkhögskola, Kungliga Musikhögskolan och Operahögskolan i Stockholm med examen 2017.

Kärleken till opera väcktes dock redan när hon som fyraåring såg Trollflöjten på Kungliga Operan i Stockholm. Mellan 8 och 16 års ålder drev hon en egen amatörteatergrupp och via körer och popband ledde vägen så småningom in på barndomens drömyrke operasångerska. Hon debuterade på Kungliga Operan 2015 som en av de tre Adelige Waisen i Rosenkavaljeren

Linnea har stor erfarenhet av att arbeta med samtida musik och har framfört ett flertal världspremiärer. Bl a Karólína Eiríksdóttirs BLY på Piteå Kammaropera och Carl Unander Scharins The Tale of the Great Computing Machine på Vadstena akademien.

Hon har även ett stort intresse för barockmusik. Under sommaren 2019 sjöng hon Antiope i Maria Antonia Walpurgis Talestri, Regina delle Amazzoni med de fria operakompanierna Kamraterna och Den Andra Operan. För att kunna fortsätta sina studier inom tidig musik blev hon den första mottagaren av Drottningholms Slottsteaters Vänners Operastipendium 2018. 

På Malmö Opera har hon tidigare medverkat i två av Operaverkstans uppsättningar; som Trumslagaren i Döden säger nej och Ateisten i Förvandlingar i helvetet. Säsongen 2023/24 ser vi henne som Brita och Jordemodern i vår turnéuppsättning av Kronbruden.

Framöver väntar rollen som Vetenskapen i den nyskrivna operan Ålevangeliet på Folkoperan i Stockholm och Andronico i Vivaldis Il Giustino på Drottningholms Slottsteater.

Föreställningar