Butterfly
Butterfly
Butterfly
Butterfly
Butterfly

Butterfly

HJÄRTSLITANDE KAMMAROPERA

Puccinis Butterfly, ett av operalitteraturens mest berörande verk, är Malmö Operas intima kammaropera på turné hösten 2017. Denna tragiska historia har berört operapubliken i över hundra år. En tidlös och gripande berättelse om kulturkrockar, kärlek, svek, längtan och hopplöshet.

 

Den unga geishan Cio-Cio-San, kallad Butterfly, gifter sig med amerikanske löjtnanten Pinkerton i en ceremoni hon tar på mer allvar än han. Hon bryter med sin egen kultur och religion och fördöms av sin familj. När Pinkerton lämnar Japan vägrar Cio-Cio-San tro att han övergivit henne. I tre år väntar hon tillsammans med deras lille son och sin trogna tjänarinna Suzuki. När Pinkerton äntligen återvänder har han med sig sin amerikanska fru...

ÄLSKAD HJÄLTINNA

Butterfly var den av Puccinis hjältinnor som han älskade mest. Han gav hennes tragiska livshistoria svidande vacker musik som ger djup till alla de starka känslor som tolkas på scenen. Regissör Åsa Melldahl har tagit fasta på rädslan som styr alla de sex huvudkaraktärerna. Var och en med sin drivkraft, sina skygglappar och sin feghet som gör att det till sist går som det går – riktigt illa. Bo Wannefors har gjort kammarformatets musikarrangemang.

JUGEND

För textbearbetning och regi står Åsa Melldahl som förlägger handlingen till Puccinis egen tid då jugendstilen kunde bära tydlig inspiration från Österlandet. Den gripande operan utspelar sig i Bengt Gomérs och Visual Reliefs scenografiska ljusupplevelse av Japan som bakgrund för rollgestalternas själstillstånd.

PRODUKTIONSTEAM

Musikalisk bearbetning och arrangemang: Bo Wannefors
Svensk text: Birgitta Rydholm
Scenografi & ljus: Bengt Gomér
Videoscenografi: Visual Relief
Kostym: Annsofi Nyberg
Koreografi/rörelseinstruktion: Melker Sörensen
Bearbetning och Regi: Åsa Melldahl
Kapellmästare: Bo Wannefors alternerande kapellmästare Elena Jordan Ljungqvist

ROLLER

Cio-Cio-San: Mariann Fjeld-Solberg
Suzuki: Susanna Sundberg/Line Juul Andersen*
Pinkerton: Tobias Westman/Torstein Fosmo*
Butterflys väninna/Kate: Sibylle Glosted
Sharpless: Per Høyer
Goro: Conny Thimander
Bonzos röst: Thomas Hildebrandt
* Mastersutbildning i musikdramatik i samarbete med Musikhögskolan i Malmö

Musiker

Piano: Bo Wannefors
Violin: Inga Zeppezauer
Cello: Viktor Nordliden
Klarinett: Blagoj Lamnjov