fantasins kraft

 

Andrejs längtan, med fantastisk musik av Georg Riedel till text av Barbro Lindgren, är tillbaka på Verkstan under höstlovet. Den spelades för fulla hus 2013 och är just nu på turné. 

Andrejs mamma har på ett gåtfullt sätt försvunnit. Någon säger att hon har gått bort. Men vart? Andrej och hans nyfunne vän Vova ger sig ut i den stora staden Sankt Petersburgs skuggspel för att hitta henne igen.

Andrejs längtan är en barnopera om fantasins kraft, hur vi hittar på, förklarar och förstår vår verklighet genom att berätta. Musiken av Georg Riedel är delvis nykomponerad speciellt för vår uppsättning, med text av Barbro Lindgren.

Georg Riedel 

Georg Riedel, som har komponerat musiken till Andrejs längtan, har inte minre än1883 verk registrerade hos STIM och har mer eller mindre tonsatt vår barndom. I radioprogrammet Svenska ikoner i Radio P4 från 25 mars 2015 kan du höra en intervju med honom. 
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/707278?programid=4835

Barbro Lindgren

Barbro Lindgren har skrivit över 100 böcker översatta till 30 olika språk, och har själv skrivit librettot till Andrejs längtan, som bygger på hennes egen bok med samma namn. I Söndagsintervjun i Radio P1 från 24 januari 2016 får du veta mer om Barbro och hennes författarskap.
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/679733?programid=4772

Film om Andrejs längtan 2013

ROLLER

Andrej: Sonny Enell
Vova: Matthias Hahne Thorbjörnsson

Musiker

Accordeon: Minna Weurlander
Violin: Inga Zeppezauer
Kontrabas: Teddy Walter  
Klarinett: Ola Denward 

konstnärligt team

Scenografi & kostym: Leif Persson
Ljus: Anna Björklund
Regi: Sara Ekman
Kapellmästare: Minna Weurlander

Barnets längtan insvept i vackert ryskt vemod
/Svenska Dagbladet 2013-0318

Lekfullt om barns ensamhet
/Sydsvenskan 2013-03-11

...illusorisk och poetisk. ...vänlig, lättlyssnad och glädjande fri från banaliteter...
/Skånska Dagbladet 2013-03-10

Georg Riedel har en ojämförlig känsla för språkets rytm och melodi.
/Expressen 2013-03-11

 

 

Så här tyckte några av lärarna som såg Andrejs längtan med sina elever 2013.

 

Vill tacka för en suverän föreställning. Min son fick se den med sin förskoleklass och jag såg den på Ystad teater, med min klass som jag är lärare för. Min son pratar mycket om föreställningen och vi spelar spelet flera gånger.

 

Klass två tyckte det var fantastiskt bra. Alla barnen var helt förtrollade av operan. Klassrumsbesöket var mycket bra och barnen sjunger fortfarande sången vi lärde oss. Vi pedagoger tyckte det var mycket välorganiserat i Malmö. Vi blev väl mottagna och allt bara flöt på. Mycket bra. Vi är så nöjda

 

Föreställningen var väldigt uppskattad av både elever och personal. Klassrumsbesöket superbra.

 

Föreställningen var magisk och både jag som vuxen och mina elever tyckte att den var jättebra. Har aldrig tänkt på hur musik kan vara så berättande.