Andrejs längtan

Andrejs längtan (2013)

NYPREMIÄR 11 OKTOBER

LÄS MER HÄR

Andrejs längtan är en barnopera om sagans kraft, hur vi hittar på, förklarar och förstår vår verklighet genom att berätta. Musiken är skriven av Georg Riedel och librettot av Barbro Lindgren, med delvis nykomponerad musik speciellt för Operaverkstans uppsättning.

Konstnärliga ledaren har ordet...

”Make it new!” uppmanar oss Ezra Pound, poeten som på sitt eget sätt banade väg för modernismen.
När vi var barn kunde vi leka och hitta på något ur ingenting; ”Robot” Hood har en papperskorg till hjälm. Språket, som vi inte förstod, härmade vi tills vi begrep eller förvandlade det tråkiga till något roligt: Idag äter vi fläskkomplett med synsamfrön!

Med hjälp av lekar orienterar sig barnen i världen.

Kornej Tjukovskij levde i Ryssland mellan 1882-1969. Hans sagor förbjöds därför att barn ansågs behöva ”nyttiga kunskaper, inte fantasier om isbjörnar som går omkring och ropar kuckeliku”. Tjukovskij, som menade att allvar och nytta inte alltid går hand i hand, samlade på barnramsor. Dessa kom att inspirera ryska modernister som Majakovskij och Chlebnikov.

Han har skrivit om hur barnen med sina ramsor på en och samma gång ”fyller sig med lustkänslor och skapar den värld de en gång ska vandra in i ”.

Det påminner mig om den gamla kinesiska legenden om konstnären Wu Tao-tzu som betraktar en väggmålning han just slutfört. Han klappar i händerna och stiger in i sin tavla.

”Hitta på!” uppmanar vi på Operaverkstan.

Maria Sundqvist

Ps.  Boken Andrejs längtan är tillägnad Tjukovskij.

Andrej Johan Hwatz
Vova Matthias Hahne Thorbjörnsson

Musiker
Minna Weurlander (Accordeon)
Inga Zeppezauer (Violin)
Teddy Walter (Kontrabas)
Elin Fleischer (Klarinett)