I år intar Skånes Dansteater Malmö Operas scen med ett finskt drömsamarbete. Några av grannlandets mest framgångsrika och spännande konstnärer skapar tillsammans för första gången och tar sig an vår tids mest avgörande fråga.

Nya verket Transit är en ursinnigt utförd ritual, en kamp för överlevnad och förändring, dansad under det allseende ögat. Tero Saarinen och hans kreativa team skapar en kraftfull världspremiär om den alarmerande förlusten av biologisk mångfald. En effektfull fusion av levande musik, dans och visuell design. Animerade abstrakta landskap signerade konstnärsduon IC-98, som representerade Finland vid Venedigbiennalen 2015, är en del av scenografin.

På scenen möter du 16 dansare från Skånes Dansteater och Malmö Operaorkester spelar samtida kompositören Sebastian Fagerlunds trilogi StoneworkDrifts och Water Atlas.

KLASSISKT OCH NUTIDA

Tero Saarinens verk sammanför ofta det klassiska och det nutida. Bland hans senaste produktioner finns Jean Sibelius Kullervo (2015) i samarbete med Finlands nationalopera och -balett, Zimmermann Trio (2018) med Susanna Mälkki och Los Angeles Philharmonic och Third Practice (2019), ett verk baserat på Claudio Monteverdis musik framförd tillsammans med Helsingfors Barockorkester.

Transit är en samproduktion av Skånes Dansteater och Tero Saarinen Company.

UPPHOVSPERSONER

KOREOGRAFI Tero Saarinen
MUSIK Sebastian Fagerlund
DIRIGENT David Björkman
VIDEO IC98: Visa Suonpää, Patrik Söderlund
LJUS Minna Tiikkainen
KOSTYMDESIGN Teemu Muurimäki
LJUD Tuomas Norvio

ROLLER 

Skånes Dansteaters 16 dansare
Malmö Operaorkester

Skånes Dansteater erbjuder flera tillfällen för att bekanta dig med dansarna och de konstnärliga personerna bakom föreställningen Transit.

Studiobesök

Möt koreograf Tero Saarinen och Skånes Dansteaters dansare i deras tidiga arbete med föreställningen Transit. Detta är ett tillfälle för dig att komma riktigt nära den konstnärliga processen bakom en dansföreställning. Studiobesöket sker mycket riktigt i dansstudion på Skånes Dansteater och har begränsat antal platser.

PLATS Skånes Dansteater
DAG & TID Onsdag 27 maj kl 19
PRIS Fri entré
OBS: Föranmälan via skanesdansteater.se

Öppen repetition 

Följ arbetet bakom kulisserna på dansföreställningen Transit. Till denna föreställning skapar Tero Saarinen ny koreografi för alla Skånes Dansteaters dansare. Kika in på repetitionerna och följ arbetet inför den kommande världspremiären. Öppen repetition är inte den färdiga föreställningen, utan en chans att se arbetet bakom kulisserna. Kom och ta del av dansarnas vardag!

PLATS Skånes Dansteater
DAG & TID Onsdag 2 sept kl 19
PRIS Fri entré, men platsbiljett krävs. Få din fribiljett på skanesdansteater.se
Foajébaren öppnar kl 18

Föreställningsintroduktion

30 minuter innan varje föreställning (utom genrep och premiärer) bjuder Skånes Dansteater på en introduktion till Transit. Få en bild av tankarna bakom föreställningen och lär dig mer om konstnärerna som skapat den. Vi träffas i nedre foajén på Malmö Opera. Introduktionen ingår så klart i biljettpriset.

Teckenspråkstolkad föreställningsintroduktion

Lördag 17 okt 30 minuter innan föreställningen Transit erbjuder Skånes Dansteater en teckenspråkstolkad introduktion. Vi träffas i foajén på Malmö Opera.

PLATS Malmö Opera
DAG & TID 17 okt kl 17.30
PRIS Teckenspråkstolkad introduktion kostar inget extra, utan ingår i biljettpriset.
Boka teckenspråkstolkad introduktion via e-post till dialog@skanesdansteater.se

 

I höst spelar Skånes Dansteater en föreställning av Transit i ett speciellt samarbete med Malmös gymnasieskolor. Boka skolbiljetter till Transit eller dansteaterns ordinarie föreställningar, som oftast är rekommenderade från 13 år, via kontaktuppgifterna nedan.

Skånes Dansteater vill gärna träffa dina elever innan de sitter i publiken. Träffarna kan vara samtal i klassrummet eller en förberedande dansworkshop.

Dansteatern samarbetar gärna i olika Skapande Skola-projekt. Projektet kan kopplas till någon av våra föreställningar eller ge fristående kreativa workshoppar som utvecklar dina elevers eget skapande. Ni är även varmt välkomna att göra ett besök på dansteatern.

Skolföreställning Transit

DAG & TID Fredag 16 okt kl 13
PRIS 50 kr
Frågor och bokningar via dialog@skanesdansteater.se alt tel 040-20 84 71.

Skolbiljetter ordinarie föreställningar av Transit

Begränsat antal biljetter.
PRIS: 50 kr
Frågor och bokningar via dialog@skanesdansteater.se alt tel 040-20 84 71.

Klassikern

Vi serverar vår klassiska räksmörgås i foajén. Lägg till när du bokar eller läs mer här.