Tosca på teatern

Malmö Opera 75 år

av Catarina Ek

Birgit Nilssons stipendiefond 50 år

I december 1969 sjöng Birgit Nilsson titelrollen i Tosca på Malmö Opera (dåvarande Malmö Stadsteater). Hon gästade teatern under två föreställningar, den 12 och 19 december. Samma månad instiftade hon Birgit Nilssons stipendiefond vars grund var gaget hon erhöll för föreställningen 12 december.

Stipendiefonden är en hyllning till minnet av Birgit Nilssons sånglärare Ragnar Blennow från Åstorp och målsättningen är att hjälpa begåvade sångare med deras musikaliska utbildning.

Hovsångerskan Birgit Nilsson föddes 17 maj 1918 i Västra Karups socken i nordvästra Skåne. Hon fick sitt stora genombrott på Kungliga Operan i Stockholm 1947 och kom att bli en av 1900-talets största klassiska sångerskor. Hennes fantastiska röst och stora musikalitet hyllades av både kritiker och publik.

Under flera decennier var Birgit Nilsson den ledande dramatiska sopranen i världen och en legendarisk Wagnertolkare. Under sin karriär sjöng hon ledande roller på Wiener Staatsoper, på festspelen i Bayreuth, på La Scala i Milano och på Metropolitanoperan i New York.

Birgit Nilsson var hedersordförande i Stipendiefondens första styrelse fram tills hon gick bort i december 2005. Det första stipendiet delades ut 1973 och delas sedan 1984 ut årligen.

Tosca på teatern

Uppsättningen som Birgit Nilsson gästspelade i 1969 spelade sin andra omgång och hade haft sin premiär ett halvår tidigare 30 maj. Margareta Hallin kreerade titelrollen, något hon även gjorde vid nypremiären 10 september. Första gången Tosca uppfördes var 4 mars 1953 med Ethel Mårtensson i rollen som den berömda operasångerskan. 

Ethel Mårtensson som Tosca

Ethel Mårtensson som Tosca.

 

Efter det har Tosca uppförts i ytterligare fyra uppsättningar som spelats i sju omgångar samt en konsert på Malmöfestivalen 2005. 1987, med Karin Mang-Habashi i titelrollen, premiär i maj och nypremiär i september.

Karin Mang Habashi som Tosca

Karin Mang Hadashi och Dieter Schlee som Tosca och Scarpia.

 

2000 alternerade Cynthia Makris och Iréne Theorin i rollen, och vid reprisen i april 2001 delade Iréne Theorin rollen med Simona Zambruno. Vid konserten på Stortorget i augusti 2005 sjöng Clara Bystrand Toscas parti. Hösten 2012 gjorde Malmö Opera på turné Tosca som kammaropera och Laine Quist åkte runt Skåne i titelrollen.

Irene Theorin gör Tosca

Iréne Theorin och Antonio Nagore som Tosca och Cavaradossi.

 

Den allra första gången Toscas bön, den berömda Vissi d’arte, framfördes på teatern var dock 26 april 1947 i ett konsertprogram till förmån för Svenska Europahjälpen (1946-50), en hjälpverksamhet för det av världskriget drabbade Europa.