Snödrottningen
Snödrottningen
Snödrottningen
Snödrottningen

Snödrottningen 2016

FAMILJEOPERA I VINTERTID

Julens familjeopera är Snödrottningen, en berättelse om vänskapens seger över ondskan. Operan är baserad på H C Andersens klassiska sagoberättelse och bjuder på ett äventyr för hela familjen med spänning, humor och ett hjärtevärmande budskap.

Snödrottningen 2016

Title Text: 
Snödrottningen 2016

FÖR ALLA BARN OCH VUXNA!

Hör Marianne Mörck läsa Malmö Operas version av den klassiska sagan Snödrottningen.

 

UPPSÄTTNINGEN

Snödrottningen är ett beställningsverk av Malmö Opera. Musiken är skriven av Benjamin Staern, som för första gången skriver storskaligt för scenen. Anelia Kadieva Jonsson har skrivit sagooperans text. Snödrottningen sätts upp av Reumertbelönade operaregissören Elisabeth Linton. Dirigerar gör den framstående unge Stefan Solyom, till vardags chefsdirigent för Helsingborgs Symfoniorkester. Se en liten film om Benjamin Staern

HUR SKRIVER MAN EN OPERA?

Vår musikbibliotekarie Benjamin Staern är också en prisbelönt kompositör. Snödrottningen är hans allra första opera. Följ arbetet på Snödrottningens Facebook-sida

Den ondskefulla, känslokalla Snödrottningen har i hemlighet utsett Kaj till sin arvinge och bevakar honom på avstånd. När hon ser hans varma vänskap till Gerda blir hon rasande, krossar sin magiska spegel så att skärvorna flyger åt alla håll och uttalar en förbannelse: Den som träffas av en skärva ska bli känslokall och få ett hjärta av is.

Kaj träffas av en glasskärva. Han blir strax därefter kidnappad av Snödrottningen och förd till hennes isslott i norr för att undervisas i konsten att bli förnuftig och känslokall. Han får ett pussel som ska bilda ”kärleken”. När han löst det ska han bli fri att ge sig ut i världen. Men det förtrollade pusslet går inte att lösa med enbart förnuft. Förgäves försöker Kaj sätta ihop bitarna.

Gerda ger sig ut för att leta efter honom och kommer till en magisk trädgård där det blommar mitt i vintern. Snödrottningen, som bevakar Gerda, övertalar Blomstergumman som bor där att hålla Gerda fången. Men blommorna i trädgården och en snäll kråka hjälper henne att rymma.

Gerda kommer till ett slott i skogen. Kråkan hjälper henne att komma in för att leta efter Kaj. I slottet bor en prins och en prinsessa som ger Gerda nya fina kläder innan hon reser vidare. Kråkan tänker först stanna kvar på slottet men ångrar sig och följer efter Gerda.

I skogen blir Gerda överfallen av rövare som för henne till sin borg. Gerda får bo hos en rövarflicka och berättar för henne om Kaj. Kråkan har bett alla skogens fåglar om hjälp. De kommer till borgen och berättar att de sett Kaj färdas med Snödrottningen på väg mot Lappland. Rövarflickans tama ren Bä är född i Lappland och vill gärna färdas dit med Gerda. Rövarflickan låter dem gå.

Gerda kommer fram till Snödrottningens isslott där det är fullt av isstatyer. Gerda vill slåss mot Snödrottningen men har ingen chans mot hennes magi. Kaj bryr sig inte och tittar inte ens upp från sitt pussel. Gerda börjar gråta och när hennes tårar faller på Kaj tinar hans hjärta upp. Tillsammans formar de pusselbitarna till ett hjärta. I samma stund bryts förtrollningen och palatset börjar smälta.

Isstatyerna tinar upp och blir levande barn. Kråkan, renen Bä och alla rövarna kommer och firar deras seger. Snödrottningen varnar dem alla för att hon ska komma tillbaka innan hon flyger iväg genom ett fönster och försvinner. Barnen förstår att man måste vara vaksam mot ondskan och kämpa ner den varje dag.

ROLLER

Snödrottningen: Susanna Stern
Gerda: Frida Johansson
Kaj: Wiktor Sundqvist
Mormor/Blomstergumma/Rövarkärring: Maria Streijffert
Kråkan: Sebastian Durán
Renen Bä: Bengt Krantz
Prinsessan/Rövare: Helena Magnusson
Prinsen/Rövare: Torstein Fosmo
Rövarflickan: Line Juul Andersen
Vakt/Rövare: Sara Eriksson, Tor Lind
Liten Gerda: Elsa Bosrup

Malmö Operaorkester, Malmö Operas barnkör

Produktionsteam

Dramaturgisk medarbetare: Erik Fägerborn
Scenografi: Rikke Juellund
Kostym: Astrid Lynge Ottosen
Ljus: Ulrik Gad
Rörelseinstruktion: Sara Ekman
Regi: Elisabeth Linton
Dirigent: Stefan Solyom

Snödrottningen är fullständigt lysande.

Hanna Höglund, Expressen

 

Snödrottningen är en charmig julsaga i överdådig infattning, fylld av fantasi och poesi, enkel men inte banal, vacker för ögat och med musik som är både njutbar och tankestimulerande.

Lars-Erik Larsson, Skånskan

 

Snödrottningen imponerar i Malmö

Johanna Paulsson, DN

 

Färgstark, effektiv och väl sammanhållen

Tobias Lind, Sydsvenskan

 

Ett kraftfullt och upplysande totalverk som växer till en magisk helhet.

Sune Johannesson, Kristianstadsbladet

 

Musikalisk sagoteater med hög dramatisk intensitet och välavvägda estetiska val.

Theresa Benér, Svenska Dagbladet

 

Vältajmad familjeopera

Ann Jonsson, Danstidningen