Così fan tutte

För skolor

SCEN Storan
SPRÅK italienska, textas på svenska och engelska
MÅLGRUPP rekommenderas för högstadiet och gymnasiet
LÄNGD ca 3 tim inkl paus
PRIS 100 kr/elev

Speldatum

11 december 2024 kl 13.00

 

Così Fan Tutte

Così fan tutte är en Mozartklassiker med den allra mest underbara musik. Två unga förälskade par sätts på prov i en komedi med många turer, vadslagning, förklädnader och lurendrejerier. När ridån går upp befinner vi oss på IKEA!

Efter senaste säsongernas uppsättningar av Figaros bröllop och Don Giovanni kommer nu den tredje operan i det legendariska samarbetet mellan Wolfgang Amadeus Mozart och librettisten Lorenzo da Ponte; Così fan tutte. Det är ett av Mozarts sista verk och brukar beskrivas som den perfekta ensemble-operan med sex, i princip, likvärdiga roller.

Överraskande modern

Così fan tutte, skriven 1790, är en överraskande modern opera. På 1800-talet ansågs handlingen vara högst opassande, varpå flera olika versioner gjordes med helt ny text. Det blev inte lika bra som originalet och på 1900-talet började man åter spela originalversionen.

Drama på IKEA

I uppsättningen som spelas på Malmö Opera har vi skruvat fram klockan till nutid. När ridån går upp befinner vi oss på IKEA – en plats där drömmar om det perfekta livet väcks, och en hel del drama mellan shoppande par utspelar sig.

Alltför många upptäcker att drömmen, som visas i möbelvaruhusets utställningsrum, snabbt förvandlas till krass verklighet och frustration när de kommer hem: Manualen är otydlig, man hittar inte stjärnmejseln och det fattas två skruvar. Lite som att få ihop en kärleksrelation faktiskt. Men på något sätt brukar man ändå få ihop den där soffan till slut.

Handlingen i korthet

Alfonso arbetar på IKEA. Efter många år i jobbet har han blivit cynisk. Han är trött på alla ungdomar som går omkring med blågula kassar och lyckliga leenden, hand i hand med sina framtida ex. Så han beslutar sig för att utmana några av dem.

Tillsammans med kollegan Despina slår han vad med två unga män, Ferrando och Guglielmo, att deras flickvänner, Dorabella and Fiordiligi, lätt skulle låta sig förföras av andra. Männen antar vadet – deras flickvänner skulle självklart aldrig vara otrogna!

Från IKEA följer vi de unga paren på en turbulent resa, där de upptäcker att den kärlek som de tror är för evigt kan skruvas isär. Men kanske kan den också skruvas ihop igen.

Dansk regissör

Uppsättningen har tidigare spelats på operan i Oslo och sätts upp av den danska regissören Katrine Wiedemann. Hon är en av Danmarks största namn inom film- och teaterregi med en mängd priser och produktioner på meritlistan.

Mer om föreställningen

Medverkande

Upphovspersoner
MUSIK Wolfgang Amadeus Mozart
LIBRETTO Lorenzo Da Ponte

Kreativt team
DIRIGENT Magnus Fryklund
REGI Katrine Wiedemann
SCENOGRAFI Maja Ravn
KOSTYM- & MASKDESIGN Maja Ravn 

Roller
FIORDILIGI Matilda Sterby
DORABELLA Annie Fredriksson
GUGLIELMO David Risberg
FERRANDO Caspar Singh
DESPINA Elinor Fryklund 
DON ALFONSO Daniel Giulianini

Malmö Operakör
Malmö Operaorkester

Inför besöket

Läs mer om skolbesöket här