Detta är Malmö Opera

Möt operasångaren Rickard

 

Du har blivit väldigt känd de senaste åren. Hur känns det?

Inte alls som jag trodde. Jag hade bara sett en möjlighet att vara en större del av samhällsdebatten. Jag hade inte tänkt på att alla tittar i ens matkorg på Konsum. Det är en helt ny ångest. Men eftersom jag också får någon att tala inför, så är det ett pris jag väljer att betala.

Vilka konsekvenser får det för din shopping? Och för ditt liv?

Jag handlar fortfarande det jag handlar, men om jag lägger ner något som inte är ekologiskt så känns det fruktansvärt. Sedan lever vi ju på en skyddad adress. Det innebär massor av saker.

Du har en aktivistisk agenda och samtidigt sjunger du vad som anses som en av de mest konservativa av genrer. Är det svårt att få ihop?

Det är helt hopplöst! Och en underbar utmaning. Jag måste kunna motivera det jag gör på scenen för mig själv, jag måste känna att jag är angelägen för min samtid. Det är därför jag gör allt mer där jag kan påverka allt själv, som att regissera. Men att vara operasångare ger mig också tillgång till ett antal rum dit jag aldrig kommit annars. När jag är på slottet på middag med kungafamiljen tror de att de bjudit dit en operasångare, men det har de inte. De har bjudit dit en aktivist.