Patrik Ringborg

1:e gästdirigent

Från och med 1 juli 2022 blir Patrik Ringborg 1:e gästdirigent vid Malmö Opera. Utnämningen offentliggjordes i samband med premiären på Malmö Operas produktion Systrarna. 

I samband med premiären på Systrarna, Puccinis enaktare Suor Angelica och urpremiären på Catharina Backmans På andra sidan havet, offentliggjorde Malmö Operas chef Michael Bojesen att Patrik Ringborg utsetts till husets 1:e gästdirigent de kommande tre åren.

”Patrik Ringborg är en komplett dirigent och en av Sveriges största musikaliska begåvningar. På pulten har han en unik överblick och han hanterar nyskrivna verk som Schlagt sie tot med samma skärpa i nyanser och rytm som han ger till klassiker som Suor Angelica. Han är respekterad av såväl kör som orkester och hans fortsatta arbete hos oss kommer ytterligare höja den redan höga musikaliska kvaliteten hos båda”
 /Michael Bojesen

”Det är en stor glädje för mig att få intensifiera samarbetet med Malmö operas kör och orkester. Operakören uträttar musikaliska och sceniska stordåd, och operaorkesterns klangliga flexibilitet och mottaglighet för nya idéer gör varje ny produktion till en fröjd. För framtiden ser jag speciellt fram emot den varierade repertoaren – från de mest spelade verken till 2000-talets nya svenska operor”, säger Patrik Ringborg.

Patrik Ringborg är en av Sveriges internationellt mest efterfrågade dirigenter med en bred konserterfarenhet och en operarepertoar som omfattar över 90 verk. 2007-2017 var han Generalmusikdirektor vid Staatstheater Kassel, där han vid sidan av långt över 150 konserter, ledde 27 nyproduktioner av opera.

Ringborg har gästat bl a Semperoperan i Dresden, Deutsche Oper Berlin, Deutsches Nationaltheater Weimar, Volksoper i Wien och Den Norske Opera. Efter debuten med Tannhäuser på Göteborgsoperan 1998 utnämndes Patrik till förste gästdirigent, dirigerade därefter Göteborgsoperans samtliga Wagnerproduktioner och är sedan dess en ständigt återkommande gäst.

Av tidigare uruppföranden kan nämnas Hans Gefors Notorious 2015 på Göteborgsoperan och Daniel Börtz Medea 2016 på Kungliga Operan. 2014 tilldelades han Svenska Dagbladets Operapris 2014 för Parsifal och Rhenguldet. Patrik Ringborg är ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien.

På Malmö Opera har Patrik tidigare dirigerat Parken, Schlagt sie tot!, Höstsonaten och flera konserter. Säsongen 2021/22 dirigerar han Systrarna och 2022/23 Roméo et Juliette samt Fallet Makropulos.