Välkommen ner i underjorden! Det blir fart och fläkt, galna upptåg, cancan-musik och många skratt i Jacques Offenbachs klassiker Orfeus i underjorden. 

”Många skratt blir det” 
Dagens Nyheter  

”Sprudlar av energi och gäckande infall” 
Ascolta, Danmark (4 av 5 stjärnor)  

Festborden dignar och nektarn flödar i det numera slitna Olympen. Här möter vi de blaserade gudarna, som alla är släkt med alla. De festar, bråkar och är otrogna medan Olympens härskare Jupiter försöker hålla ordning och Vän av ordning lägger sig i allt. Här finns också Orfeus, som ovilligt måste ner i underjorden för att hämta sin hustru Eurydike. 

EN HELKVÄLL PÅ OPERAN 

Orfeus i underjorden är en lättsam föreställning som gjord för en avkopplande helkväll på operan! Du beställer enkelt vårt färdiga Operapaket med biljett till föreställningen och trerätters middag i Operagrillen (från 6xx kr). Du kan också beställa något gott från vår Foajémeny så ser vi till att ditt bord står dukat när du kommer.

DRÖMENSEMBLE  

En fartfylld operett kräver en riktig dröm-ensemble. Vad sägs om Loa Falkman som Olympens härskare Jupiter och Rickard Söderberg som Vän av ordning. Marianne Mörck alternerar med Ellinor Fryklund som den gyllene Thalia. 

GUDOMLIGA KOSTYMER  

Hur klär sig gudarna? Precis så gudomligt och fantasifullt som kostymskaparen vill! I det här fallet Anja Vang Kragh. Hon är välrenommerad kostymdesigner som bland annat jobbat för John Galliano (Christian Dior) och Stella McCartney.  

Läs mer om Anja Vang Kragh och Orfeus i underjordens kostymer  

OPERA, MUSIKAL, OPERETT - VAD ÄR SKILLNADEN

En opera är oftast genomkomponerad, medan operetter även innehåller talad dialog och ofta storslagna dansnummer. Därför menar många att operetten är en föregångare till den moderna musikalen. Offenbachs operetter, offenbachiaderna, var på sin tid fulla av ironi över politiken och kulturvärlden och texterna skrevs om allteftersom för att alltid vara aktuella. Så även i vår uppsättning, som har fått en modern touch. 

Handling

Orfeus i underjorden - en operett i två akter
I gudarnas boning Olympen knakar äktenskapet mellan Orfeus och Eurydike i fogarna. Eurydike rymmer till underjorden med sin älskare Pluto, vilket passar Orfeus ganska bra. Men så får det inte gå till menar Vän av ordning. Orfeus ger sig motvilligt av till underjorden för att hämta sin fru, med hela gudaskaran i släptåg. Pluto lovar till slut att Eurydike får följa Orfeus ut därifrån, men om han vänder sig om och tittar på henne har han förlorat henne för alltid...

AKT I 
Vi befinner oss i gudarnas boning Olympen. De tre bröderna Jupiter, Pluto och Poseidon håller hov med sina släktingar vid ett dignande festbord. Alla är lite blasé och trötta på varandra. Maten består som vanligt bara av nektar och ambrosia. Deras vackra slott har sett bättre dagar, färgen flagnar men ingen orkar göra något åt det. 

Bland tjänstefolket knakar äktenskapet mellan violinisten Orfeus och hembiträdet Eurydike i fogarna. Hon vill skiljas men Orfeus är rädd för att det ska skada hans karriär. Och vad skulle Vän av ordning säga? Orfeus planerar att döda Eurydikes älskare, den snygga trädgårdsmästaren Aristeus, med hjälp av en gift. 

Det blir i stället Eurydike som får i sig giftet, vilket passar henne alldeles utmärkt. Aristeus är nämligen guden Pluto i förklädnad. Hon skriver en lapp till Orfeus och följer med Pluto till underjorden. Toppen, tycker Orfeus, ända tills Vän av ordning ändå nosar upp skandalen och insisterar på att Orfeus måste hämta tillbaka sin fru, för så här får det absolut inte gå till! 

Merkurius meddelar att han sett Pluto ta med en kvinna till underjorden. När Pluto dyker upp blir han konfronterad av Jupiter som inte är glad över skandalen. De andra gudarna gör genast löje av kvinnokarlen Jupiter; vem är han att klaga på andras moral? Alla skärper sig när Vän av ordning anländer med Orfeus i släptåg.  

Orfeus låtsas sakna Eurydike, vilket gör Pluto bekymrad. Tänk om han måste lämna tillbaka henne? Jupiter beslutar sig för att göra ett besök i underjorden och reda upp det hela. De andra gudarna bestämmer sig genast för att följa med och spontan feststämning utbryter. Äntligen händer nåt kul! 

AKT II 
Nere i underjorden vaktas Eurydike av den trehövdade hunden Kerberos. Hon är grundligt trött på det hela. Jupiter drar igång en regelrätt tribunal med vittnen och allt, men det går inget vidare. Cupido förvandlar Jupiter till en gyllene fluga så att han kan smita in till Eurydike och frita henne. Egentligen vill han förföra henne och hon är inte nödbedd, hon har ändå tröttnat på Pluto. De beslutar sig för att fly tillsammans. 

De hinner inte långt förrän de festande gudarna drar dem med för att dansa. Jupiter föreslår menuett, men det tycker gudarna är för tråkigt. I stället drar de igång en fartfylld can-can och festar loss för fullt. 

Pluto anar att Eurydike är på väg att lämna honom för Jupiter och är väldigt sur. Samtidigt kommer Orfeus för att hämta sin fru. Pluto lovar då att släppa Eurydike om Orfeus går före henne ut ur underjorden och hon följer efter. Orfeus får dock inte vända sig om, för då har han förlorat henne för alltid.  

Eurydike följer motvilligt med sin make, men lyckas distrahera honom så att han vänder sig om. Jupiter utropar då att Eurydike är hans, medan Pluto menar att hon måste stanna i underjorden med honom. Mitt i bråket som uppstår går Eurydike sin väg med det sista ordet: ”Jag tillhör inte någon. Jag tillhör mig själv.” 

UPPHOVSPERSONER & KREATIVT TEAM
MUSIK Jacques Offenbach
LIBRETTO Hector-Jonathan Crémieus & Ludovic Halévy
MANUS/SVENSK ÖVERSÄTTNING Andreas T Olsson

DIRIGENT Tobias Ringborg/Jakob Hultberg
REGI Elisabeth Linton
SCENOGRAFI Julia Hansen
KOSTYM Anja Vang Kragh
LJUS Ulrik Gad
KOREOGRAFI Miles Hoare

PÅ SCEN
DANSARE 
ÖVRIGA MEDVERKANDE

FÖreställningsbilder och kostymskisser

Orfeus i underjorden
Orfeus i underjorden
Orfeus i underjorden
Orfeus i underjorden
Orfeus i underjorden
Orfeus i underjorden
Kostymskiss Orfeus
Kostymskiss Orfeus
Kostymskiss Orfeus
Kostymskiss Orfeus
ARTIKEL: JACQUES OFFENBACH 

Jacques Offenbach var en av 1800-talets mest inflytelserika kompositörer av populärmusik och en av upphovsmännen till operettformen. Vår uppsättning av Orfeus i underjorden hade premiär lagom till 200-årsminnet av hans födelse.  

Läs artikeln Säsongens 200-åring: Jacques Offenbach  

ARTIKEL: ORFEUS, EURYDIKE OCH UNDERJORDEN

Historien om Orfeus som går ner i dödsriket för att hämta sin älskade Eurydike, är en urgammal och välkänd myt. Orfeus är musikkonstens gud i den grekiska mytologin och hans Eurydike har spelat en framträdande roll i opera- och operettkonstens historia.  

Läs artikeln Orfeus och Eurydike: myt, opera, operett  

ARTIKEL: DÖDSRIKET I ANDRA MYTOLOGIER

I den grekiska mytologin var underjorden dödens rike, visserligen en grå och dyster plats men ingalunda ett helvete. Hur skildras dödsriket i andra mytologier och religioner?  

Läs artikeln En färd från dödsriket till domedagen