Ett tjog Opera

I tjugo år har Operaverkstan varit Malmö Operas musikdramatiska laboratorium och spelat för små barn, stora barn och vuxna barn. Vi har, tillsammans med vår publik, undersökt de klassiska verken.

Vi har rotat fram ospelade verk från 1900-talet samt givit operor skrivna under de senaste 50 åren en andra chans. Men framför allt har vi tagit fram över 20 nya verk - ETT TJOG OPERA! Detta var också var namnet på det seminarium vi anordnade i maj, där vi belyste de processer vi använder för att skapa relevanta nya operor för vår publik. 

Nummer 19, 20 och 21 i vårt pärlband är Snösystern, Sherlock och sångerskan samt Nalle Havsöga. 

Snösystern rönte stora framgångar och blev nominerad till Teaterkritikernas pris 2022 och är nu uthyrd till Opera Nordfjord i landet varifrån berättelsen kommer. 

Operan om Sherlock Holmes har fått växa fram under pandemiåren och testats i flera olika workshops och har nu hittat sin form i händerna på team och artister. 

Nalle Havsöga, för de minsta, har processats fram under det senaste året och kommer att ha en lite annorlunda repetitionsprocess, eftersom barn kommer att vara med att påverka regin. 

Många kanske tänker att barn är morgondagens publik, men Operaverkstan spelar inte för morgondagens publik - utan dagens publik. 

Maria Sundqvist

Maria Sundqvist

Maria Sundqvist, konstnärlig ledare, Operaverkstan