Dollys Beauty Shop

Dollys Beauty Shop beställdes av Sörmlands Musik & Teater där den framfördes framgångsrikt 2003, för att sedan gästspela på Folkoperan i Stockholm.

I november 2006 hade den premiär i Malmö i Maria Sundqvists regi. Operan är en modern musikaliserad version av commedia dell'arte, med de typiska karaktärerna presenterade; den spirituella Colombine, den romantiske Pierrot och kanaljen Harlekin. Dollys Beauty Shop är ett klassiskt triangeldrama mellan dessa tre, men utökas med den trogna hunden Fidelle och en agerande orkesterkvintett.

Musik: Thomas Lindahl
Libretto & Regi: Maria Sundqvist
Musikalisk instudering/vokalcoach: Sofia Söderberg Eberhard
Scenografi: Eva Sommestad Holten

I rollerna
Colombine: Sylvie L Sundberg
Harlekin: Thomas Chaanhing
Pierrot: Conny Thimander
Hunden: Emma Lyrén

Orkester
Klarinett/basklarinett: Dan Gisen Malmquist
Kornett: Kiki Desplat
Elgitarr: Johan Malmberg
Violin: Inga Zeppezauer
Sousafon: Paul Bocciolone Strandberg

Dollys Beauty Shop

 Ingenting är nytt under månen.

Pierrot sitter ensam under månen och diktar om ensamhet och gemensamhet. Det gjorde han redan på medeltiden i Commedia-teatern i Italien, det gjorde han första halvan av 1900-talet hos modernisterna i Paris och det gör han på Postissidorna på 2000-talet i Skåne.
Vem är man om natten? Vem är man om dagen?

I månens bleka sken.
I natten som är sen.
I skuggornas mörka vrår.
Där öppnas mina sår…
                 Loaded

En period passerade jag dagligen Tyras Beauty Shop, ett av många ställen där man kan spegla sitt utseende, förbättra eller tom. förändra det. Vi tittar på oss själva med andras ögon, för att likna, för att duga, för att få vara med. För att nå den man älskar. Alla vill vara som Colombine och Harlekin, populära och lyckade, men innerst inne känner man sig som Pierrot, outsidern.
Kan man se på utsidan hur någon är på insidan?

Dollys Beauty Shop

Jag älskar dina svarta jeans.
Jag älskar din skjorta.
Jag älskar ditt svarta hår.
Jag älskar dina bruna ögon.
Jag älskar marken du går på.
Jag älskar – dig.
                Flickan med Hunden

Poesin har två vingar skriver poeten Esaias Tegnér, ordet och tonen. Thomas Lindahls melodier ger den raka och kraftfulla – ibland melodramatiska – Postispoesin vingar. Och luft under vingarna kommer också från kapellet med en stomme av klassiska jazzmusiker, som med sin egenart färgar klangen och genren.
Är det gammalt, som var ungt för länge sen?

Om jag dör så ska du veta att det är ditt fel.
Om jag dör så ska du veta att jag dog av kärlek.
               Ponticello

Dollys Beauty Shop

Isak Grünewalds tavla ”Commedia dell’arte” hänger i Storans foajé. Den har fungerat som en visuell och teatral inspiration för vår uppsättning. Tavlan består av sammansatta fyrkanter, i modernistisk anda. Så är också vår föreställning en sammansmältning av element från den klassiska commedian, från modernismen, från den tidiga jazzen och från dagsaktuell vittnesbörd om identitet och tillhörighet. ”Dollys Beauty Shop” handlar om dem som blir över när ”envar tagit sin”. Om Pierrot, om oss.

Maria Sundqvist
Librettist/regissör samt konstnärlig ledare Operaverkstan