Hovmästare & bryggare

Jennie Ullner

På Malmö Opera sedan 2012

»Man skulle kunna tänka sig att göra en Maskeradbal-öl 
till Verdioperan.
«

Öl innehåller ju i princip vatten, malt, humle och jäst. Vad händer om man tar mer humle och mindre malt?
— Humle är kryddan till ölen och ger mer eller mindre beska. Man kan inte ha hur mycket humle som helst. Malten ger kropp och brödighet. Om man har en mer rostad, blir det mer rostade toner i ölen. En mellanrostad malt ger lite mer karamelltoner. Man kan jämföra med att laga mat, det måste finnas en balans mellan smakerna.

Kan man göra öl själv, hemma i köket?
— Absolut, det går jättebra. Det är bara att koka på spisen.

Vilken är din favoritöl?
— Genom åren har jag alltid sagt London Pride, en brittisk bitter. Jag får stå fast vid den. Skulle jag bara dricka en öl resten av mitt liv skulle det vara den. Den har en bra balans, lagom alkoholstark. Den är perfekt.

Vad siktar ni på när ni brygger öl här, vem är den tilltänkta kunden?
— Jag vill ju att det ska vara lite publikt. Samtidigt följer jag trenderna. Folk gillar Indian Pale Ale just nu, då får man brygga det. Nu har vi också börjat titta lite på föreställningarna och försöker göra något som anknyter till dem. Därav American Idiot-ölen, som var en American Pale Ale med bara amerikansk humle. Man skulle kunna tänka sig att göra en Maskeradbal-öl till Verdioperan. Jag måste läsa på lite så jag vet vad den handlar om, så får vi se.