Tenor

Nils Olsson

I Malmö Operakör sedan 2002

»Jag brukar sjunga i bilen på vägen till jobbet så jag kommer
igång lite

Hur kom du in på sång?
— Jag började sjunga i en gosskör i Husie, Gunnar Frankmars gosskör, när jag var nio. Mina föräldrar tyckte jag skulle prova och jag tyckte det var roligt.

Retade inte de tuffa pojkarna dig då?
— Nä, de lyssnade på hårdrock, de begrep ingenting. Det var bortom deras referensramar.

Varför lyssnade inte du på hårdrock?
— Jag lyssnade på 60- och 70-talsmusik på 80-talet. Och klassisk musik på högstadiet. Men jag har sjungit mer klassisk musik än lyssnat på den. Klassisk musik fanns med i familjen, vi gick mycket till Malmö Opera när jag var liten. Mina föräldrar har berättat att jag gnolade melodierna ur Orfeus i underjorden i bilen på vägen hem, men jag kommer faktiskt inte ihåg det själv. Jag var med i Carmen som gatpojke 1984, det minns jag förstås.

Hur mycket måste man öva för att hålla sig på topp?
— Det är väldigt individuellt. Jag övar nog oerhört lite i jämförelse med många andra. Jag har haft tur med det, min kropp är mycket förlåtande för slarv med övning och uppvärmning. Jag sjunger inte upp så mycket, jag brukar sjunga i bilen på vägen till jobbet så jag kommer igång lite.

Har du en rutin innan du går på scen?
— Jag kollar gylfen fyra gånger, minst. Nej, egentligen inte, har aldrig haft det heller. Jag värmer upp lite, beroende på hur stort motstånd det är just den dagen. Sedan är det ett par djupa andetag innan jag går in, så man vidgar luftrören och syresätter. Det är väl det.