Möt Elina Larsson

Ombud för Malmö Opera sedan 2017

Vad gör du när du inte lockar publik till Malmö Opera?
Jag jobbar på en daglig verksamhet med folk med olika funktions - nedsättningar. Jag jobbar 80% där, resten av tiden är jag ombud. Jag hade gärna haft ännu mer tid till det. Det är väldigt roligt.

Hur kom du i kontakt med Malmö Opera?
Min mormor, Elin Persson, var biljettombud i nästan 50 år. Hon är den som varit det längst. Och hon har tagit med mig på föreställningar sedan jag var väldigt liten. De första jag kommer ihåg är nog Nötknäpparen och Svansjön. Sedan har det blivit hur många som helst.

Vad betydde det för din relation med din mormor?
Det betydde så mycket. Det förde oss närmare varandra än vad kanske många är med sina mor- och farföräldrar. Hon var en av mina bästa vänner. Det är tack var henne jag har detta intresse, det måste jag tacka henne för. Att få gå till Operan var det bästa jag visste och det tycker jag än idag. Det känns som en trygghet, tack vare mormor.

Vilken föreställning har varit din favorit?
Kinky Boots är den bästa jag sett, jag såg den sju gånger! Musiken var helt fantastisk och min favoritmusikalartist är ju Oscar Pierrou Lindén. Han är verkligen en förebild för mig. Sedan tyckte jag Pippin var otroligt bra. Och Evita. Jag kan räkna upp hur många som helst. Les Misérables, jag var inte så gammal då men jag tyckte om den. Den berörde mig mycket.

Har du funderat på att stå på scenen själv?
Ända sedan jag var liten! När jag var här med mormor brukade jag peka på scenen och säga »En dag ska jag också stå där«. Men hur skulle man gå till väga? Musikteaterskolan i Bjärnum har varit min fundering. Statist på Malmö Opera är också en sådan liten dröm jag har. Men jag har inte riktigt vågat ta steget än.

När blev du själv ombud?
Hösten 2017 började jag sakta men säkert ta över efter mormor. Då var hon fortfarande i livet, men sedan gick hon bort i februari 2018. Då tog jag mig an det 100-procentigt.

Hur sköter du det?
Jag har fortfarande samtalskontakt med framför allt mormors väninnor. Sedan har jag gjort en sida på Facebook för att lättare nå ut till mina egna vänner. Jag har också fått hit många kollegor. Många av dem älskar musikal och opera. De brukar säga att jag öppnat upp en ny värld för dem.

Kommer du att fortsätta?
Ja, jag önskar jag hade ännu mer tid till det. Jag älskar att ha en koppling till Operan, mer än att bara se föreställningar. Jag har lärt mig så mycket som ombud. Och jag är så glad att jag har lyckats få mina kollegor intresserade. Det är otroligt roligt och jag hoppas jag får öppna upp denna värld för fler.