Lena Chamamyan

Lena Chamamyan

Lena Chamamyans röst och musikalitet har berört publiken i både öst och väst. Hon är ansedd som en av de främsta sångarna i sin generation. En doft av orientalisk jazz går genom hennes musik – en blandning av klassisk arabisk musik, armeniska sånger och västerländsk musik. Hon är född 1980 i Damaskus med armeniska rötter. Endast fem år gammal gav hon sin första konsert. Den första stora konserten ägde rum i Aleppo 2002.

Lena Chamamyan är en av få kvinnor från Mellanöstern som både skriver musik, producerar och sjunger. Hon gav ut sitt första album 2006 där hon blandar element från orientalisk musik och jazz. Samma år hon vann Radio Monte Carlos pris för bästa världsmusik. 2011 utnämnde Arabian Business Magazine henne till en av de 500 mest inflytelserika personerna i arabvärlden.

Genom åren har Lena Chamamyan medverkat i många prestigefulla arabiska och internationella musikfestivaler och hennes röst hörs i flera TV-serier och dramatiska verk i såväl Syrien som andra länder. Sångerna på hennes senaste album Ghazl El Banat har ett starkt fokus på fred och skydd av kvinnor och barn.