Ledaren - masken visar ditt sanna jag

Den ivrige Utroparen beskriver entusiastiskt Ledarens eriksgata genom staden för ett ungt kärlekspar och två beundrare. Upphetsningen ökar i takt med att Ledaren kommer närmare, men också förvirringen över vad som egentligen sker. Vem är ledaren?

Eugène Ionescos pjäs Ledaren (Le Maître) är skriven i efterkrigstidens Paris, där verkligheten tedde sig mer och mer absurd för den krigströtta konstnärsgenerationen. Det är vid den här tiden existentialismen föds som en rörelse inom litteraturen och filosofin, med Jean Paul Sartre och Albert Camus i spetsen. I Ledaren som delvis handlar om vår förmåga att vilseledas, fokuserade Ionescos på det absurda i språket. Texten vävs ihop väl med franska kompositören Germaine Tailleferre’s lekfulla musik. Tailleferre började sin bana i franska tonsättarkollektivet Le six under mellankrigstiden och fortsatte att komponera musik fram till sin död fram till 1983. Ett av hennes mest kända verk är Harpsonaten.

Ledaren blir en fortsättning på Operaverkstans linje att undersöka kammaroperor från 1900-talet. Uppsättningen kommer att präglas av de teatrala med hjälp av maskspel. Verket undersöks i en workshop där publiken får tillverka sina egna masker. Syftet är både att titta på det politiska sammanhanget och den konstnärliga ambitionen.

 

Libretto Eugène Ionesco

Översättning Liza Fry

Scenografi & kostym Leif Persson