Vi känner alla igen en ledare. De finns överallt: i skolan, i leken, i samhället. Det är skillnad på en ledare som har tagit sig rätten att bestämma över någon annan och en ledare som tilldelats den rätten. Har du valt dina ledare, eller har de valt sig själva? Är du en sådan som låter dig ledas, eller tänker du själv?

 

Eugène Ionescos pjäs Ledaren (Le Maître) är skriven i efterkrigstidens Paris, där verkligheten tedde sig mer och mer absurd för den krigströtta konstnärsgenerationen. Det är vid den här tiden existentialismen föds som en rörelse inom litteraturen och filosofin, med Jean Paul Sartre och Albert Camus i spetsen. I Ledaren som delvis handlar om vår förmåga att vilseledas, fokuserade Ionescos på det absurda i språket.

Handling

Den ivrige Utroparen beskriver entusiastiskt Ledarens eriksgata genom staden för ett ungt kärlekspar och två beundrare. Upphetsningen ökar i takt med att Ledaren kommer närmare, men också förvirringen över vad som egentligen sker. När kommer Ledaren?

Publiken skapar scenografin
Operaverkstans uppsättning kommer utspelas 1959 i Paris. Ionescos text ska präglas av ett teatralt uttryck med hjälp av maskspel som vävs samman med den franska kompositören Tailleferre’s lekfulla musik. Maskerna, som utgör en viktig del i spelet och scenografin kommer i huvudsak skapas av publiken själv. 

TIllverka din egen mask

Tillverka din egen mask innan föreställningen! Publikens masker kommer att hänga i scenografin. Ska du gå på en skolföreställning gör ni maskerna tillsammans i klassen och skickar dem sedan till oss. 

Läs mer om hur du tillverkar din egen mask och se instruktionsfilm

Om du ska gå på en av våra offentliga föreställningar är du välkommen på maskworkshop på Verkstan innan förställningen. Läs mer om maskworkshop innan föreställningen. 

 

Lyssna på ouvertyren från ledaren

Ouvertyren från Ledaren spelades under Vårkonserten.

Musik Germaine Tailleferre
Libretto Eugène Ionesco
Översättning Liza Fry, Jonas Forssell
Regi Maria Sundqvist
Scenografi & kostym Leif Persson
Koreografi Sara Ekman
Ljus Emanuel Arvanitis

Roller

Utroparen Nils Gustén
Pojkvännen Fabian Düberg, praktikant från Operahögskolan i Stockholm
Flickvännen Helena Magnusson
Beundraren Ola Simonsson
Beundrarinnan Negar Zarassi

MUSIKER

Kapellmästare, piano Annika Bjelk
Fiol Inga Zeppezauer
Viola Allan Jonasson
Cello Viktor Nordliden 

Information för skolor

Speldatum 

12 mars kl 11.00 Premiär Fullbokad
13 mars kl 10 &12.30 Fullbokad
16 mars kl 10 & 12.30 Fullbokad
17 mars kl 10 & 12.30 Fullbokad
19 mars kl 10 & 12.30 Fullbokad
20 mars kl 10 & 12.30 Fullbokad
24 mars kl 10 & 12.30 Fullbokat
25 mars kl 10 & 12.30 Platser kvar kl 12.30
27 mars kl 10 & 12.30 Platser kvar
31 mars kl 10 & 12.30 Fullbokad
2 april kl 10 & 12.30 Platser kvar kl 10.00
3 april kl 10 & 12.30 Fullbokad

INSPRIATIONSMATERIAL 

På Operaverkstan gör vi alltid ett Inspirationsmaterial till varje föreställning som man kan använda som förberedelse i klassrummet. Klicka på länken för att läsa eller ladda ner. 

INFÖR BESÖKET

Upplevelsen av föreställningen blir mycket bättre om man är väl förberedd och vet vad som ska hända när man kommer till teatern. Även en liten kort genomgång gör skillnad, så ge gärna dig och dina elever en liten stund innan ni kommer till oss.

• Kom 15 min. innan föreställningen startar, så ni hinner hänga av er i lugn och ro. Ofta har vi en kort introduktion innan föreställningen börjar.

• Vid skolföreställningar har vi inga biljetter, utan släpper in klassvis i salongen efter principen – yngst går först, för att alla ska se så bra som möjligt. 

• I foajén finns vår värd som hjälper er på plats och svarar på frågor. Värden kommer fråga dig hur många vuxna och elever som kommer från din skola.

• Om du går med elever som inte är vana teaterbesökare kan det vara bra att gå igenom hur det fungerar vid ett teaterbesök.

Mobiltelefoner ska vara avstängda under föreställningen. Skärmljuset kan vara störande och även om ljudet är avstängt kan vår elektroniska utrustning påverkas.

​Man får inte fotografera eller spela in under föreställningen. Det beror dels på att det stör, men det handlar också om upphovsrätt till musik, kostym, scenografi med mera.

Måste man vara helt tyst under föreställningen? Man får så klart inte sitta och prata, men publikens reaktioner är viktiga för ensemblen på scenen. Reagera gärna på det som händer men använd ditt sunda förnuft och visa hänsyn till andra besökare i salongen.

Har ni frågor eller funderingar så hör gärna av er till oss!

 

Lars Fembro                                                              Hanna Nilsson

Pedagog/skådespelare                                            Projektledare marknad
lars.fembro@malmoopera.se                                hanna.nilsson@malmoopera.se

TILLVERKA DIN MASK

Publikens masker kommer att hänga i scenografin. Här hittar du mer information om hur du tillverkar in egen mask. 

Maskworkshop för offentliga föreställningar

Ska du gå på en av våra offentliga föreställningar av Ledaren kan du tillverka din mask på vår maskworkshop. Maskworkshopen hålls i direkt anslutning till föreställningen på Verkstan. Välkommen på drop in från 11.45 och låt kreativiteten flöda! Senast 12.30 behöver masken vara klar för att hinna hängas upp i föreställningens scenografi/alternativt i foajén.  

Tillverka din mask med klassen

Om du ska se Ledaren tillsammans med klassen kan ni tillverka era masker innan föreställningen. Skicka sedan in maskerna till oss!

 

Gör såhär! Nils berättar om hur du tillverkar din egen mask.

Material som behövs

  • 170g ritpapper i A3-format. (ABA-skol eller annan leverantör av bildmaterial)
  • Saxar (vassa), limstift, tejp och häftapparat. Låna gärna ihop så det finns flera häftapparater till hands.
  • Vattenfärg, stora och små penslar och gärna svampar.
  • Färgat papper, garn och tunt gummiband (till att knyta i masken så man kan bära den).
  • Plocka gärna fram ytterligare material som finns på skolan t ex silkespapper, kräppapper, wellpapp, presentband/snöre, vadd (sådant man stoppar kuddar med), olika sorts band etc.

LAdda ner instruktioner och mallar 

Skicka maskerna

När maskerna är klara, skicka till: 
Malmö Opera, Sceningång/Servicecenter 
​Ö. Rönneholmsv 20
211 47 Malmö

OBS! Skriv MASKER och KLASS/SKOLA tydligt på paketet. 
Skicka in senast EN VECKA innan operabesöket.