Den ivrige Utroparen beskriver entusiastiskt Ledarens eriksgata genom staden för ett ungt kärlekspar och två beundrare. Upphetsningen ökar i takt med att Ledaren kommer närmare, men också förvirringen över vad som egentligen sker. Vem är ledaren?

Eugène Ionescos pjäs Ledaren (Le Maître) är skriven i efterkrigstidens Paris, där verkligheten tedde sig mer och mer absurd för den krigströtta konstnärsgenerationen. Det är vid den här tiden existentialismen föds som en rörelse inom litteraturen och filosofin, med Jean Paul Sartre och Albert Camus i spetsen. I Ledaren som delvis handlar om vår förmåga att vilseledas, fokuserade Ionescos på det absurda i språket.

Operaverkstans uppsättning kommer utspelas 1959 i Paris. Ionescos text ska präglas av ett teatralt uttryck med hjälp av maskspel som vävs samman med den franska kompositören Tailleferre’s lekfulla musik. Maskerna, som utgör en viktig del i spelet och scenografin kommer i huvudsak skapas av publiken själv.

Germaine Tailleferre började sin bana i franska tonsättarkollektivet Le six under mellankrigstiden och fortsatte att komponera musik fram till sin död 1983. Ett av hennes mest kända verk är Harpsonaten. Ledaren blir en fortsättning på Operaverkstans linje att undersöka kammaroperor från 1900-talet. Syftet är både att titta på det politiska sammanhanget och den konstnärliga ambitionen.

Föreställningen ingår i Det stora operaäventyret som erbjuds för skolor.

Musik Germaine Tailleferre
Libretto Eugène Ionesco
Översättning Liza Fry
Regi Maria Sundqvist
Scenografi & kostym Leif Persson

Speldatum skolor

12 mars kl 11.00 Premiär Fullbokad

13 mars kl 10 &12.30 Fullbokad
16 mars kl 10 & 12.30 Fullbokad
17 mars kl 10 & 12.30
19 mars kl 10 & 12.30
20 mars kl 10 & 12.30 Fullbokad
24 mars kl 10 & 12.30 
25 mars kl 10 & 12.30 
27 mars kl 10 & 12.30 Fullbokad kl 10.00
31 mars kl 10 & 12.30
02 april kl 10 & 12.30
03 april kl 10 & 12.30 Fullbokad

INFÖR BESÖKET

Upplevelsen av föreställningen blir mycket bättre om man är väl förberedd och vet vad som ska hända när man kommer till teatern. Även en liten kort genomgång gör skillnad, så ge gärna dig och dina elever en liten stund innan ni kommer till oss.

• Kom 15 min. innan föreställningen startar, så ni hinner hänga av er i lugn och ro. Ofta har vi en kort introduktion innan föreställningen börjar.

• Vid skolföreställningar har vi inga biljetter, utan släpper in klassvis i salongen efter principen – yngst går först, för att alla ska se så bra som möjligt. 

• I foajén finns vår värd som hjälper er på plats och svarar på frågor. Värden kommer fråga dig hur många vuxna och elever som kommer från din skola.

• Om du går med elever som inte är vana teaterbesökare kan det vara bra att gå igenom hur det fungerar vid ett teaterbesök.

Mobiltelefoner ska vara avstängda under föreställningen. Skärmljuset kan vara störande och även om ljudet är avstängt kan vår elektroniska utrustning påverkas.

​Man får inte fotografera eller spela in under föreställningen. Det beror dels på att det stör, men det handlar också om upphovsrätt till musik, kostym, scenografi med mera.

Måste man vara helt tyst under föreställningen? Man får så klart inte sitta och prata, men publikens reaktioner är viktiga för ensemblen på scenen. Reagera gärna på det som händer men använd ditt sunda förnuft och visa hänsyn till andra besökare i salongen.

Har ni frågor eller funderingar så hör gärna av er till oss!

Lars Fembro                                                              Hanna Nilsson

Pedagog/skådespelare                                            Projektledare marknad
lars.fembro@malmoopera.se                                hanna.nilsson@malmoopera.se

Kalender för Ledaren

mars 2020
Lördag 21 mar 13:00 Ledaren Laddar... Köp biljetter
Lördag 28 mar 13:00 Ledaren Laddar... Köp biljetter
april 2020
Lördag 4 apr 13:00 Ledaren Laddar... Köp biljetter