Vi känner alla igen en ledare. De finns överallt: i skolan, i leken, i samhället. Det är skillnad på en ledare som har tagit sig rätten att bestämma över någon annan och en ledare som tilldelats den rätten. Har du valt dina ledare, eller har de valt sig själva?

Eugène Ionescos pjäs Ledaren (Le Maître) är skriven i efterkrigstidens Paris, där verkligheten tedde sig mer och mer absurd för den krigströtta konstnärsgenerationen. Det är vid den här tiden existentialismen föds som en rörelse inom litteraturen och filosofin, med Jean Paul Sartre och Albert Camus i spetsen. I Ledaren som delvis handlar om vår förmåga att vilseledas, fokuserade Ionescos på det absurda i språket.

HANDLING

Den ivrige Utroparen beskriver entusiastiskt Ledarens eriksgata genom staden för ett ungt kärlekspar och två beundrare. Upphetsningen ökar i takt med att Ledaren kommer närmare, men också förvirringen över vad som egentligen sker. När kommer Ledaren?

PUBLIKEN SKAPAR SCENOGRAFIN

Operaverkstans uppsättning utspelas 1959 i Paris. Ionescos text präglas av ett teatralt uttryck med hjälp av maskspel som vävs samman med den franska kompositören Tailleferre’s lekfulla musik. Maskerna, som utgör en viktig del i spelet och scenografin skapas i huvudsak av publiken själv. 

TILLVERKA DIN EGEN MASK

Tillverka din egen mask innan föreställningen! Publikens masker kommer att hänga i scenografin. Ska du gå på en skolföreställning gör ni maskerna tillsammans i klassen och skickar dem sedan till oss. 

 

Tosca
Ledaren
Ledaren
Ledaren

UPPHOVSPERSONER

Musik Germaine Tailleferre
Libretto Eugène Ionesco
Översättning Liza Fry, Jonas Forssell
Regi Maria Sundqvist
Scenografi & kostym Leif Persson
Koreografi Sara Ekman
Ljus Emanuel Arvanitis

 

SKOLFÖRESTÄLLNINGAR

Vi spelar skolföreställningar följande datum:

10 november
12 november
15 november
16 november
18 november
19 november
23 november
24 november
26 november
30 november

1 december
2 december
7 december
8 december
10 december

Inför besöket

Upplevelsen av föreställningen blir mycket bättre om man är väl förberedd och vet vad som ska hända när man kommer till teatern. Även en liten kort genomgång gör skillnad, så ge gärna dig och dina elever en liten stund innan ni kommer till oss.

• Kom 15 min. innan föreställningen startar, så ni hinner hänga av er i lugn och ro. Ofta har vi en kort introduktion innan föreställningen börjar.

• Vid skolföreställningar har vi inga biljetter, utan släpper in klassvis i salongen efter principen – yngst går först, för att alla ska se så bra som möjligt. 

• I foajén finns vår värd som hjälper er på plats och svarar på frågor. Värden kommer fråga dig hur många vuxna och elever som kommer från din skola.

• Om du går med elever som inte är vana teaterbesökare kan det vara bra att gå igenom hur det fungerar vid ett teaterbesök.

Mobiltelefoner ska vara avstängda under föreställningen. Skärmljuset kan vara störande och även om ljudet är avstängt kan vår elektroniska utrustning påverkas.

​Man får inte fotografera eller spela in under föreställningen. Det beror dels på att det stör, men det handlar också om upphovsrätt till musik, kostym, scenografi med mera.

Måste man vara helt tyst under föreställningen? Man får så klart inte sitta och prata, men publikens reaktioner är viktiga för ensemblen på scenen. Reagera gärna på det som händer men använd ditt sunda förnuft och visa hänsyn till andra besökare i salongen.

Har ni frågor eller funderingar så hör gärna av er till oss!

Tillverka din mask!

Här är allt du behöver veta för att kunna tillverka din egen mask till föreställningen. Läs mer