En storslagen sångarfest

"Nu beger vi oss till Italien när det var som vackrast! Den svartvita filmens glansdagar – tänk La dolce vita." Så beskriver Staffan Valdemar Holm och Bente Lykke Møller sin uppsättning av Amilcare Ponchiellis La Gioconda. Operan fick strålande recensioner vid premiären.

Tre olika smakprov till fotografier av Malin Arnesson.

Pressrosor

"...ett stycke riktig operakonst. Och publikens ovationer var med rätta översvallande vid premiären" Skånskan

"Ostoppbara solister i högform på operan" Expressen/Kvällsposten

"Underhållning med både tårar och vällust" Sydsvenskan

Välkänd musik

 

La Gioconda uruppfördes på Teatro alla Scala i Milano den 8 april 1876. Operan blev Amilcare Ponchiellis stora genombrott och en internationell framgång. Operan kräver sångare på högsta internationella nivå, den är erkänt svårsjungen. Den krävande titelrollen har lockat många stora sångerskor som Maria Callas och Renata Tebaldi. Premiären direktsändes i Sveriges Radio, Opera i P2 – lyssna här!

La Gioconda är en sångarfest av högsta rang, med välkända underbara arior och storslagna körpartier. En riktig grand opera! Många känner igen Timmarnas dans, vars melodi Cornelis Vreeswijk lånade till Brev från kolonien. På Spotify och Youtube kan man hitta pärlor som Cielo e mar med José Carreras och Suicidio! med Montserrat Caballé.

Handlingen utspelar sig i Venedig och bygger, som så många andra musikteaterverk, på en pjäs av Victor Hugo. Det är ett klassiskt operadrama med intriger, förbjuden kärlek och maktspel.

Handlingen utspelar sig i republiken Venedig

AKT I
Lejonets gap
I väntan på att regattan ska starta samlas de karnevalsfestande venetianarna på Markusplatsen. Fanfaren ljuder och alla rusar ner till lagunen – utom gatumusikern och spionen Barnaba. Han är förälskad i sångerskan Gioconda som föraktar honom. Gioconda leder sin gudfruktiga blinda mor till en plats utanför kyrkan där hon ska invänta aftonsången.
Gioconda avvisar Barnaba, hon ska leta upp sin älskade Enzo. Barnaba bestämmer sig för att använda Den blinda för att nå sitt mål med Gioconda. Folksamlingen återvänder med vinnaren av regattan. Barnaba övertygar den besegrade Zuane att han förlorat tävlingen på grund av att Den blinda uttalat en förbannelse över hans båt. Snart dras hela den vidskepliga folkmassan med mot den förmodade häxan. Gioconda och Enzo ber dem förgäves hålla upp. I sista stund räddas Den blinda av Laura, gift med Alvise, ledare för inkvisitionen.
Den blinda skänker som tack Laura sin rosenkrans – den ska ge henne lycka. Barnaba lägger märke till blickarna som Enzo och Laura ger varandra. Barnaba vet Enzos riktiga identitet; han är furste från Genua som landsförvisats och att Enzos ungdomskärlek är Laura. För att krossa Gioconda säger Barnaba att han samma kväll ska ordna så att Laura kommer till Enzos skepp. Sedan dikterar Barnaba för skrivaren Isèpo ett brev till Alvise där han avslöjar Enzos och Lauras hemliga kärleksmöte. Gioconda har hört alltihop från ett gömställe, hon förstår att hon kan förlora Enzo. Venetianarna festar vidare och går sedan in till aftonsången i kyrkan.

AKT II
Rosenkransen
Enzos skepp ligger för ankar i lagunen. Barnaba spionerar. I väntan på Laura sjunger Enzo om sin glädje inför deras möte. Paret återförenas och bestämmer sig för att segla iväg redan i natt. När Enzo för en stund går iväg och Laura ber dyker Gioconda upp. Gioconda attackerar Laura men hejdar sig när hon ser rosenkransen och förstår att det var Laura som räddade livet på modern. Gioconda skickar iväg Laura i sin båt innan Alvises män anländer. När Enzos skepp attackeras sätter han det i brand.

PAUS

AKT III
Ca’d’oro – Guldpalatset
Under en fest i sitt hus planerar Alvise att döda sin otrogna hustru Laura. Han ger henne en flaska gift och förklarar att hon måste tömma den innan sången de hör i bakgrunden är över. När han har gått ut för att hälsa på gästerna smyger Gioconda in och byter ut giftet mot en sömndryck. De festande gästerna roar sig under »Timmarnas dans«. Barnaba drar in Den blinda och anklagar åter henne för häxeri. Hon svarar att hon ber för de döda. När en klocka ringer talar Barnaba om för Enzo att det är dödsklämtningen för Laura. Enzo fördömer Alvise och avslöjar därmed sin närvaro och identitet. Gioconda inser nu att Enzo är dödsdömd lovar att ge sin kropp till Barnaba om han räddar Enzo. Alvise visar upp sin »döda« hustru för gästerna. Enzo förs i väg av vakter och Barnaba tar Den blinda som gisslan.

AKT IV
Orfano-kanalen – ön Giudecca
Två sångare har fört den medvetslösa Laura till ett förfallet palats. Gioconda överväger om hon ska begå självmord. Ska hon rädda eller döda Laura? Enzo anländer, Gioconda har med hjälp av Barnaba fått honom ur fängelset. Enzo förklarar att han vill dö vid Lauras grav. Gioconda säger att hon har Lauras kropp, och snart vaknar Laura. Gioconda ser rosenkransen om Lauras hals, i sanning har den gett henne lycka. Enzo och Laura åker iväg i en båt Gioconda har förberett. Barnaba dyker upp och vill ha sin belöning. Gioconda stöter en kniv i sitt bröst och ger därmed Barnaba sin kropp. Frågan är om hon över huvud taget hör när Barnaba säger att han mördat hennes mor.

Rekommenderad ålder: från högstadiet och uppåt

Skolbiljetter
29 mars, 4, 18, 26 april, 9, 31 maj 
Pris: 70 kr

Frågor och bokningar via skolombud@malmoopera.se alt
040-20 85 00

INFÖR BESÖKET

Upplevelsen blir mycket bättre om man är väl förberedd och vet vad som ska hända när man kommer till teatern. Även en liten kort genomgång gör skillnad, så ge gärna dig och dina elever en liten stund innan ni kommer till oss.

• Låt er inspireras! Här på hemsidan finns handlingen och ofta bilder, filmklipp och inspirationsmaterial som ni kan använda er av.

• 45 minuter innan föreställningen börjar har vi en introduktionskvart i övre foajén. Ta gärna med dig dina elever och lyssna på den.

• Kom i god tid så att ni hinner anmäla er, hänga in ytterkläderna i garderoben och göra toalettbesök.

• Anmäl er hos foajévärden när ni kommer. Värden, som du hittar vid disken till höger om Thaliastatyn i nedre foajén, hänvisar er till era platser och svarar på frågor. I salongen är det du som lärare som har ansvaret. (Skulle det bli stökigt och du behöver stöd finns värdarna i foajén.)

• Om du går med elever som inte är vana teaterbesökare och kan det vara bra att gå igenom hur det fungerar vid ett teaterbesök (se nedan).

• Om du har frågor eller funderingar kring ert besök eller önskar material som affischer och flyers, tveka inte att höra av dig.

UNDER BESÖKET

• Det finns inga krav på klädsel. Kom som ni är! Häng av er ytterkläderna i garderoben, det kostar ingenting.

• En klocka ringer i foajén när det är dags att gå in och sätta sig i salongen. Första ringningen är 15 min innan föreställningen börjar.

• Gå på toaletten innan föreställningen eller i pausen. Att springa ut och in i salongen stör andra besökare och inte minst artisterna på scenen – de ser allt som händer i publiken.

• Mobiltelefoner ska vara avstängda under föreställning. Skärmljuset kan vara störande och även om ljudet är avstängt kan vår elektroniska utrustning påverkas.

• Man får inte fotografera eller spela in under föreställning. Det beror dels på att det stör, men det handlar också om upphovsrätt till musik, kostym, scenografi med mera.

• Måste man vara helt tyst under föreställningen? Man får så klart inte sitta och prata, men publikens reaktioner är viktiga för ensemblen på scenen. Reagera gärna på det som händer men använd ditt sunda förnuft och visa hänsyn till andra besökare i salongen.

Scenografin är helt enastående – Mussolinimonumental arkitektur, överklassens bländande guldpalats, gränder där solen aldrig når ner.

DN, Nicholas Ringskog Ferrada-Noli

http://www.dn.se/kultur-noje/scenrecensioner/la-gioconda-av-amilcare-ponchielli/

 

Underhållning med både tårar och vällust.

 

Carlhåkan Larsén, Sydsvenskan/HD

https://www.sydsvenskan.se/2017-03-26/lidelse-med-stilfull-ram

 

Maffigt och magnifikt.

 

Karin Helander, Svenska Dagbladet

https://www.svd.se/malmooperan-bjuder-pa-magnifik-passion

 

Ostoppbara solister i högform på operan

 

Gunilla Brodrej, Expressen/KvP

http://www.expressen.se/kultur/ostoppbara-solister-i-hogform-pa-operan/