På vardera sida av bron står en nitisk vakt. Med ett pass kommer man ut på bron, men inte längre, för passet gäller inte i andra änden. En efter en fastnar karaktärerna på bron och i detta ingenmansland tar handlingen sin början.​ 

Komedi på en bro är en radioopera från 1935 av den tjeckiske tonsättaren Bohuslav Martinu. Operaverkstans version av denna komedi i klassisk form, utspelas i slutet av kalla kriget på en plats där alla har tröttnat på gränskontrollerna. Tillvaron är präglad av misstänksamhet och spioneri och allt ställs på sin spets när fem personer fastnar vid gränsen och varken kommer fram eller tillbaka.

Extranummer & foajémingel vid sista föreställningen 17/4. 

Efter föreställningen bjuder vi på extranummer av solister och musiker. Vi har också foajémingel där vi säljer korv med bröd och serveringen håller öppet för kylda drycker. Förbeställ din korv innan föreställningen börjar. Foajé och servering öppnar kl 18:00.

Det är opera när det är som bäst; en perfekt symbios mellan musik och dramatik.
Lars-Erik Larsson, Skånska Dagbladet

Opretentiös uppsättning med bibehållen inre kvalitet.
Carlhåkan Larsén, Sydsvenskan

 

Skämt och allvar

Precis som i alla bra komedier finns ett inte så litet korn av allvar. Handlingen ekar från tiden av murens fall men alla karaktärerna i dramat har fått låna drag av de klassiska comedia dell'arte-figurerna. Byråkratin och militarismen framstår i ett löjets skimmer.

För att förstå hur vi har det nu, är det viktigt att blicka bakåt. Nittonhundratalets kalla och varma krig, fredsfördrag, maktstrider, nationers sammanslagningar och splittringar samt hur konstnärer på olika sätt reagerat och speglat detta, utgör grunden för vårt samhälle och vår konst idag. Något som Operaverkstan undersöker genom ett antal kammaroperor från nittonhundratalet.

PRODUKTIONSTEAM

Kapellmästare & arrangemang: Lars Ljungberg
Regi: Maria Sundqvist
Scenografi: Paula Sjöblom
Kostym: Leif Persson
Ljus: Johanna Svensson
Dramaturg: Sofia Westerlund

MEDVERKANDE
Popelka: Helena Magnusson
Hans: Sebastian Durán
Bedron: Nils Gustén
Eva: Maria Sanner
Gränssekreterare: Ola Simonsson

Svejk 1, östlig vaktpost: Marcus Thernström Florin*
Svejk 2, västlig vaktpost: Mattias Thernström Florin*

Kapellmästare/slagverk: Lars Ljungberg
Cello: Johanna Hydén Lander
Fiol: Hedda Heiskanen
Klarinett: Blagoj Lamnjov

*Statistroller

FÖRDJUPNING

På Operaverkstan gör vi alltid ett Inspirationsmaterial till varje föreställning som man kan använda som förberedelse i klassrummet. Klicka på länken för att läsa eller ladda ner.