Komedi på en bro

En bro går över gränsen mellan två länder. På vardera sida står en nitisk vakt. Med ett pass kommer man ut på bron, men inte längre, för passet gäller inte i andra änden. Och det gäller inte heller för att gå tillbaka. En efter en fastnar karaktärerna på bron och i detta ingenmansland tar handlingen sin början.​ 

Komedi på en bro är en radioopera från 1935 av den tjeckiske tonsättaren Bohuslav Martinu. Operaverkstans version av denna komedi i klassisk form, utspelas i slutet av kalla kriget på en plats där alla har tröttnat på gränskontrollerna. Tillvaron är präglad av misstänksamhet och spioneri och allt ställs på sin spets när fem personer fastnar vid gränsen och varken kommer fram eller tillbaka.

Det är opera när det är som bäst; en perfekt symbios mellan musik och dramatik.
Lars-Erik Larsson, Skånska Dagbladet

Opretentiös uppsättning med bibehållen inre kvalitet.
Carlhåkan Larsén, Sydsvenskan

SKÄMT OCH ALLVAR

Precis som i alla bra komedier finns ett inte så litet korn av allvar. Handlingen ekar från tiden av murens fall men alla karaktärerna i dramat har fått låna drag av de klassiska comedia dell'arte-figurerna. Byråkratin och militarismen framstår i ett löjets skimmer.

För att förstå hur vi har det nu, är det viktigt att blicka bakåt. Nittonhundratalets kalla och varma krig, fredsfördrag, maktstrider, nationers sammanslagningar och splittringar samt hur konstnärer på olika sätt reagerat och speglat detta, utgör grunden för vårt samhälle och vår konst idag. Något som Operaverkstan undersöker genom ett antal kammaroperor från nittonhundratalet.

UPPHOVSPERSONER

Musik Bohuslav Martinu efter en pjäs av V K Klicpera
Libretto Bohuslav Martinu
Svensk översättning Maria Sundqvist

Upplevelsen av föreställningen blir mycket bättre om man är väl förberedd och vet vad som ska hända när man kommer till teatern. Även en liten kort genomgång gör skillnad, så ge gärna dig och dina elever en liten stund innan ni kommer. Har ni frågor eller funderingar så hör gärna av er till oss!
 
Kom 15 minuter innan föreställningen startar.
Då hinner ni hänga av er i lugn och ro. Ofta har vi en kort introduktion innan föreställningen börjar.
Vid skolföreställningar har vi inga biljetter.
Vi släpper in klassvis i salongen efter principen – yngst går först, för att alla ska se så bra som möjligt. 
I foajén finns vår värd som hjälper er på plats och svarar på frågor.
Värden kommer fråga dig hur många vuxna och elever som kommer från din skola.
Mobiltelefoner ska vara avstängda under föreställningen.
Skärmljuset kan vara störande och även om ljudet är avstängt kan vår elektroniska utrustning påverkas.
Man får inte fotografera eller spela in under föreställningen.
Det beror dels på att det stör, men det handlar också om upphovsrätt till musik, kostym, scenografi med mera.
Måste man vara helt tyst under föreställningen?
Man får så klart inte sitta och prata, men publikens reaktioner är viktiga för ensemblen på scenen. Reagera gärna på det som händer men använd ditt sunda förnuft och visa hänsyn till andra besökare i salongen.