En bro går över gränsen mellan två länder. På vardera sida står en nitisk vakt. Med ett pass kommer man ut på bron, men inte längre, för passet gäller inte i andra änden. Och det gäller inte heller för att gå tillbaka. En efter en fastnar karaktärerna på bron och i detta ingenmansland tar handlingen sin början.​ 

Komedi på en bro är en radioopera från 1935 av den tjeckiske tonsättaren Bohuslav Martinu. Operaverkstans version av denna komedi i klassisk form, utspelas i slutet av kalla kriget på en plats där alla har tröttnat på gränskontrollerna. Tillvaron är präglad av misstänksamhet och spioneri och allt ställs på sin spets när fem personer fastnar vid gränsen och varken kommer fram eller tillbaka.

Det är opera när det är som bäst; en perfekt symbios mellan musik och dramatik.
Lars-Erik Larsson, Skånska Dagbladet

Opretentiös uppsättning med bibehållen inre kvalitet.
Carlhåkan Larsén, Sydsvenskan

SKÄMT OCH ALLVAR

Precis som i alla bra komedier finns ett inte så litet korn av allvar. Handlingen ekar från tiden av murens fall men alla karaktärerna i dramat har fått låna drag av de klassiska comedia dell'arte-figurerna. Byråkratin och militarismen framstår i ett löjets skimmer.

För att förstå hur vi har det nu, är det viktigt att blicka bakåt. Nittonhundratalets kalla och varma krig, fredsfördrag, maktstrider, nationers sammanslagningar och splittringar samt hur konstnärer på olika sätt reagerat och speglat detta, utgör grunden för vårt samhälle och vår konst idag. Något som Operaverkstan undersöker genom ett antal kammaroperor från nittonhundratalet.

UPPHOVSPERSONER & KREATIVT TEAM
Musik Bohuslav Martinu efter en pjäs av V K Klicpera
Libretto Bohuslav Martinu
Svensk översättning Maria Sundqvist
Kapellmästare & arrangemang Lars Ljungberg 

Regi Maria Sundqvist 

Scenografi Paula Sjöblom 
Kostym Leif Persson 
Ljus Johanna Svensson 
Dramaturg Sofia Westerlund 

PÅ SCEN 
Popelka Helena Magnusson 
Hans Sebastian Durán 
Bedron Andreas Landin
Eva Maria Sanner 
Gränssekreterare Ola Simonsson 
MUSIKER
Kapellmästare/slagverk Lars Ljungberg 
Cello Viktor Nordliden/Ulrika Mårtensson
Fiol Hedda Heiskanen 
Klarinett Blagoj Lamnjov 

Operaverkstans uppsättning Komedi på en bro spelas våren 2022 på turné runt om i Skåne. Vill du att vi ska spela på en scen nära dig?  Läs mer om turnén och boka skolföreställningar