Tidens och insiktens triumf

Il trionfo del tempo e del disinganno

Äntligen barockopera på Malmö Opera! Händel älskade opera. I sin tidiga ungdom befann han sig i Italien där barockmusiken stod på topp. Att påven i början av 1700-talet förbjudit framföranden av operor i Rom ledde till uppkomsten av det italienska oratoriet; verk med religiöst tema ämnade att framföras i en kyrka, och utan scenerier och kostymer.

Händel var en av de tonsättare som undvek förbudet genom att skriva opera skickligt förklädd till oratorium. Il trionfo del tempo e del disinganno från 1707 har inget religiöst innehåll utan handlar om hur fyra allegoriska väsen tävlar med varandra: Tiden (Tempo) och Insikten (Disinganno) försöker övertyga Skönheten (Bellezza) att överge Njutningen (Piacere) för mindre flyktiga tillfredsställelser. I korthet: glöm köttet och omfamna själen – det var trots allt en kardinal, Benedetto Pamphili, som skrev libretton!

Till detta sitt allra första oratorium skrev Händel ett av sina mest kända musikstycken, som han 1711 återanvände i operan Rinaldo, den välkända ariapärlan Laschia ch’io pianga.

 

Föreställningarna är ett samarbete mellan Det Kongelige Teater i Köpenhamn och Malmö Opera

Dirigent Lars Ulrik Mortensen
Regi Ted Huffman
Scenografi & ljus Andrew Lieberman
Kostym Doey Lüthi

ROLLER

Tempo Joshua Ellicott
Disinganno Sonia Prina
Bellezza Mary Bevan
Piacere Elisabeth Jansson

4 dansare

Concerto Copenhagen

Kalender för Tidens och insiktens triumf

april 2019
Torsdag 18 apr 19:00 Tidens och insiktens triumf Laddar... Köp biljetter
Lördag 20 apr 18:00 Tidens och insiktens triumf Laddar... Köp biljetter