Sagoopera för hela familjen

Runt jul- och nyårstid förvandlas stora scenen till en magisk plats. Publiken får stifta bekantskap med kvastar som får liv och dansar, ett hus helt gjort av choklad och en häxa som har en massa kylskåp att förvara barn i – barn som hon tänker äta upp.

Syskonen Hans och Greta har stökat till det där hemma och blir utslängda. De går vilse, tillbringar natten utomhus och kommer så småningom till ett märkligt hus. Där bor en ganska otäck häxa som har en hel massa kylskåp att förvara barn i – barn som hon tänker äta upp. Men barnen är inte så lättlurade som häxan tror. Den smarta Greta kommer på ett sätt att överlista henne...

I den här uppsättningen av Hans och Greta invaderas lekplatsen av magiska varelser, kvastar kan dansa alldeles av sig själva och häxans hus dryper av choklad. Det blir både läskigt, galet, spännande och magiskt! En föreställning som passar alla från ca 9 år.

Några pressröster från premiären 2015:

"Malmö Operas uppsättning av Hans och Greta är verkligen en föreställning för hela familjen. Barnen får en väl berättad saga och föräldrarna ett stycke högkvalitativ opera." 
/Skånska Dagbladet

"Det här är en berättelse om mod och mognad som fascinerar och förundrar och som tar fasta på det drömlikt skeva."
/Dagens Nyheter

"Ett operaäventyr för hela familjen" 
/Svenska Dagbladet

Se tenoren Jonas Duráns förvandling till Häxan.

 

PRODUKTIONSTEAM

Översättning & bearbetning: Mira Bartov
Scenografi & kostym: Dan Potra
Koreografi & rörelseinstruktion: Lars Bethke
Bitr regissör: Alexsander Brandt
Regi & ljus: Linus Fellbom
Dirigent: Ville Matvejeff/Magnus Fryklund

ROLLER

Greta: Hanna Husahr
Hans: Emma Lyrén
Mamma: Danka Milacic
Pappa: Daniel Hällström
Häxan: Jonas Duran
Sandmannen & Gryningsfén: Teresia Bokor

Malmöflickorna
Malmö Operaorkester & Malmö Operas Barnkör

Akt 1
Hans och Greta är fattiga och hungriga. Barnen måste hjälpa till med försörjningen men de vill hellre leka och dansa. Mamma blir arg och skäller på dem. Hon hotar med stryk, råkar slå sönder en kanna och kör ut barnen.

Pappa har just idag sålt alla sina kvastar till en konstig tant. Han kommer hem berusad med saker han handlat, som verkade bra i affären, men som nu framstår som omöjliga att göra middag på.

Pappa blir upprörd över att mamma kört ut barnen. Han oroar sig för hur rädda barnen kommer att bli när mörkret faller, han brukar ju berätta så hemska sagor för dem.

Akt 2
Hans och Greta går genom en hotfull skog och kommer fram till en gammal förfallen lekplats där de möter Sandmannen som bor i en sandlåda. Barnen ber en aftonbön om att bli beskyddade under natten, och den går i uppfyllelse.

Akt 3
Den märkliga gryningsfén kommer med solstrålarna och barnen vaknar. De ger sig iväg genom skogen och ser efter en stund ett hus helt gjort av choklad. De börjar äta av chokladen, men då kommer den otäcka häxan som bor i huset ut och fångar in Hans med sin magiska kvast.

Inne i chokladhuset finns massor av kylskåp och en jättestor ugn. Häxan tycker att Hans är för mager och tvångsmatar honom med en stor matningsmaskin. Häxan försöker också lura in Greta i ugnen men lyckas inte. Greta är alldeles för smart. Och efter en stund kommer hon på ett sätt att överlista häxan...

Kalender för Hans och Greta

december 2017
Lördag 9 dec 18:00 Hans och Greta Laddar...
Torsdag 14 dec 19:00 Hans och Greta Laddar...
Söndag 17 dec 16:00 Hans och Greta Laddar...
Torsdag 21 dec 19:00 Hans och Greta Laddar...
Tisdag 26 dec 16:00 Hans och Greta Laddar...
Onsdag 27 dec 18:00 Hans och Greta Laddar...
januari 2018
Fredag 5 jan 18:00 Hans och Greta Laddar...
Söndag 7 jan 16:00 Hans och Greta Laddar...
Söndag 14 jan 16:00 Hans och Greta Laddar...
Söndag 21 jan 16:00 Hans och Greta Laddar...