SAGOOPERA FÖR HELA FAMILJEN

Runt jul- och nyårstid förvandlas stora scenen till en magisk plats. Publiken får stifta bekantskap med kvastar som får liv och dansar, ett hus helt gjort av choklad och en häxa som har en massa kylskåp att förvara barn i – barn som hon tänker äta upp.

 

Syskonen Hans och Greta har stökat till det där hemma och blir utslängda. De går vilse, tillbringar natten utomhus och kommer så småningom till ett märkligt hus. Där bor en ganska otäck häxa som har en hel massa kylskåp att förvara barn i – barn som hon tänker äta upp. Men barnen är inte så lättlurade som häxan tror. Den smarta Greta kommer på ett sätt att överlista henne...

I den här uppsättningen av Hans och Greta invaderas lekplatsen av magiska varelser, kvastar kan dansa alldeles av sig själva och häxans hus dryper av choklad. Det blir både läskigt, galet, spännande och magiskt! En föreställning som passar alla från ca 9 år.

PRESSRÖSTER FRÅN PREMIÄREN 2014

"Malmö Operas uppsättning av Hans och Greta är verkligen en föreställning för hela familjen. Barnen får en väl berättad saga och föräldrarna ett stycke högkvalitativ opera." 
/Skånska Dagbladet

"Det här är en berättelse om mod och mognad som fascinerar och förundrar och som tar fasta på det drömlikt skeva."
/Dagens Nyheter

"Ett operaäventyr för hela familjen" 
/Svenska Dagbladet

Se tenoren Jonas Duráns förvandling till Häxan. Filmen inspelad till premiären den 20 dec 2014.

 

PRODUKTIONSTEAM

Översättning & bearbetning: Mira Bartov
Scenografi & kostym: Dan Potra
Koreografi & rörelseinstruktion: Lars Bethke
Bitr regissör: Alexsander Brandt
Regi & ljus: Linus Fellbom
Dirigent: Ville Matvejeff/Magnus Fryklund

ROLLER

Greta: Hanna Husahr
Hans: Emma Lyrén
Mamma: Danka Milacic
Pappa: Daniel Hällström
Häxan: Jonas Duran
Sandmannen & Gryningsfén: Teresia Bokor

Malmöflickorna
Malmö Operaorkester & Malmö Operas Barnkör

Akt 1
Hans och Greta är fattiga och hungriga. Barnen måste hjälpa till med försörjningen men de vill hellre leka och dansa. Mamma blir arg och skäller på dem. Hon hotar med stryk, råkar slå sönder en kanna och kör ut barnen.

Pappa har just idag sålt alla sina kvastar till en konstig tant. Han kommer hem berusad med saker han handlat, som verkade bra i affären, men som nu framstår som omöjliga att göra middag på.

Pappa blir upprörd över att mamma kört ut barnen. Han oroar sig för hur rädda barnen kommer att bli när mörkret faller, han brukar ju berätta så hemska sagor för dem.

Akt 2
Hans och Greta går genom en hotfull skog och kommer fram till en gammal förfallen lekplats där de möter Sandmannen som bor i en sandlåda. Barnen ber en aftonbön om att bli beskyddade under natten, och den går i uppfyllelse.

Akt 3
Den märkliga gryningsfén kommer med solstrålarna och barnen vaknar. De ger sig iväg genom skogen och ser efter en stund ett hus helt gjort av choklad. De börjar äta av chokladen, men då kommer den otäcka häxan som bor i huset ut och fångar in Hans med sin magiska kvast.

Inne i chokladhuset finns massor av kylskåp och en jättestor ugn. Häxan tycker att Hans är för mager och tvångsmatar honom med en stor matningsmaskin. Häxan försöker också lura in Greta i ugnen men lyckas inte. Greta är alldeles för smart. Och efter en stund kommer hon på ett sätt att överlista häxan...

Pris: 70 kr

Frågor och bokningar via skolombud@malmoopera.se alt 040-20 85 00

INFÖR BESÖKET

Upplevelsen blir mycket bättre om man är väl förberedd och vet vad som ska hända när man kommer till teatern. Även en liten kort genomgång gör skillnad, så ge gärna dig och dina elever en liten stund innan ni kommer till oss.

• Låt er inspireras! Här på hemsidan finns handlingen och ofta bilder, filmklipp och inspirationsmaterial som ni kan använda er av.

• 45 minuter innan föreställningen börjar har vi en introduktionskvart i övre foajén. Ta gärna med dig dina elever och lyssna på den.

• Kom i god tid så att ni hinner anmäla er, hänga in ytterkläderna i garderoben och göra toalettbesök.

• Anmäl er hos foajévärden när ni kommer. Värden, som du hittar vid disken till höger om Thaliastatyn i nedre foajén, hänvisar er till era platser och svarar på frågor. I salongen är det du som lärare som har ansvaret. (Skulle det bli stökigt och du behöver stöd finns värdarna i foajén.)

• Om du går med elever som inte är vana teaterbesökare och kan det vara bra att gå igenom hur det fungerar vid ett teaterbesök (se nedan).

• Om du har frågor eller funderingar kring ert besök eller önskar material som affischer och flyers, tveka inte att höra av dig.

 

UNDER BESÖKET

• Det finns inga krav på klädsel. Kom som ni är! Häng av er ytterkläderna i garderoben, det kostar ingenting.

• En klocka ringer i foajén när det är dags att gå in och sätta sig i salongen. Första ringningen är 15 min innan föreställningen börjar.

• Gå på toaletten innan föreställningen eller i pausen. Att springa ut och in i salongen stör andra besökare och inte minst artisterna på scenen – de ser allt som händer i publiken.

• Mobiltelefoner ska vara avstängda under föreställning. Skärmljuset kan vara störande och även om ljudet är avstängt kan vår elektroniska utrustning påverkas.

• Man får inte fotografera eller spela in under föreställning. Det beror dels på att det stör, men det handlar också om upphovsrätt till musik, kostym, scenografi med mera.

• Måste man vara helt tyst under föreställningen? Man får så klart inte sitta och prata, men publikens reaktioner är viktiga för ensemblen på scenen. Reagera gärna på det som händer men använd ditt sunda förnuft och visa hänsyn till andra besökare i salongen.