Förvandlingar i helvetet

Förvandlingar i helvetet

Förvandlingar i helvetet (Les Surprises de l’enfer) är en opera av Isabelle Aboulker där publiken tas med på en resa till helvetet. Här får vi stifta bekantskap med Mephisto som bestämt sig för att bli snäll. En mördare och en ateist anländer och karaktärerna är inte överens om någonting, inte ens om var de egentligen befinner sig. Är det en tomhet, ett intet eller ett svavelosande medeltida helvete?

Absurt och allvarligt

Förvandlingar i helvetet är en absurd fars med allvarlig botten. Det är uppsluppet och färgstarkt, snabbt och roligt, jazz och cabaret. Men librettot ekar också av myter som är äldre än kristendomen; om hur kvinnor reser till dödsriket för att finna sig själva. Operaverkstans uppsättning hade premiär på Malmö Borggård sommaren 2018 och fick ett varmt mottagande av både press och publik.
Nu kommer den tillbaka för att spelas runt om i Skåne.

Opera utomhus behöver inte vara elefanter på arenan i Verona. Det kan, visar det sig, vara en knapp timmes spetsig gratisunderhållning på Malmöhus borggård. - Sydsvenskan

 

Föreställningen har tagits fram av Operaverkstan och Den Andra Operan. Den Andra Operan som grundades 2016 av Ditte Hammar, Bente Rolandsdotter och Hanna Fritzson arbetar för att ändra könsobalansen i operavärlden. Under tidigare sekler har det funnits många framgångsrika kvinnliga operatonsättare. Men idag spelas nästan uteslutande operor av män på svenska operascener. Den Andra Operan går mot strömmen och sätter enbart upp operor skrivna av kvinnor.

MUSIK Isabelle Aboulker
LIBRETTO Jean-Pierre Vaguer
ÖVERSÄTTNING Ditte Hammar

KAPELLMÄSTARE Martin Hellström
REGI Ditte Hammar
SCENOGRAFI & KOSTYM Bente Rolandsdotter

Roller

Mephisto Tor Lind
Mördaren Hanna Fritzson 
Ateisten Linnea Andreassen   
Seraphine Teresia Bokor

Orkester

Piano Martin Hellström
Slagverk Lars Ljungberg    
Klarinett Ola Denward

 

Sparbanksstiftelsen Finn

Malmö Opera på sommarturné genomförs med stöd av Sparbanksstiftelsen Finn.